Sokak aydınlatmasında 300 milyon liralık kayıp

Sokak aydınlatma giderinin Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile belediyelere bırakılmasının ardından belediyelerden tahsilat sorunu yaşanıyor. Yaşanan bu sorunun maliyeti ise 300 milyon lira…

Sokak aydınlatmasında 300 milyon liralık kayıp

Akşam’ın haberine göre Elektrik Dağıtım Hizmetleri Derneği (ELDER) Genel Sekreteri Uğur Yüksel sokak aydınlatma giderinin Hazine yerine Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı ile belediyelere bırakılmasının ardından tahsilat sorunu ortaya çıktığını belirtti. Yüksel, toplam sokak aydınlatma giderinin 1.1-1.2 milyar lira olduğunu belirterek, yüzde 80’i Bakanlık tarafından ödenen bedel tahsil edilirken belediyeler paylarına düşen yüzde 20’yi ödeyemediğine dikkat çekti. Yüksel, yapılamayan tahsilatın 300 milyon lirayı bulduğunu söyledi.

6 MİLYAR LİRALIK KAYIP-KAÇAK

Yüksel, EPDK verilerine göre 2015 yılında kayıp kaçak rakamının yaklaşık 30 milyar kWh olduğunu belirterek, “Bu da parasal olarak yaklaşık 6 milyar lirayı buluyor” diye konuştu. Kayıp kaçağın yarısının teknik kayıptan kaynaklandığını ifade eden aktaran Yüksel, “Hiçbir zaman bu oran sıfırlanmaz. Şebekeler iyileştikçe bu oranlar azalır” dedi. Dicle’deki kayıp kaçak oranının (yüzde 75) oran olarak yüksek olduğunu aktaran Yüksel, İstanbul BEDAŞ’ta bu oranın yüzde 11 olduğunu söyledi. Yüksel, BEDAŞ’ın kayıp kaçakta toplam miktar olarak Dicle’den sonra geldiğini aktardı. Yüksel, sokak aydınlatma giderlerinin Hazine yerine ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı'yla belediyelere bırakılmasının tahsilat sorununa yol açtığını ifade etti.

REKLAM ALMAK DA MALİYETLİ

Yüksel, elektrik direklerine reklam alınmasına yönelik düzenleme yapıldığını anımsatarak, "Reklam gelirleriyle belirli bir pay olacak. TEDAŞ, ‘mal varlığı bizim olduğu için belirli bir kısmını almamız lazım’ diyor. İstanbul, Ankara, İzmir, Bursa ve Gaziantep gibi şehirlerde reklam potansiyeli var. Ancak küçük ilçelerde ve şehirlerde belediyelerin istediği rakamlar yüksek. Dağıtım şirketlerinin yüzde 99’u ‘Aman biz reklam falan istemiyoruz' diyorlar" dedi.

15 YILLIK GELİRE KARŞILIK

ELDER Genel Sekreteri Yüksel, açıklamalarına şöyle devam etti: "Şu anki alacak neredeyse 15 yıllık gelire karşılık geliyor. Bu kapsamda Hazine Müsteşarlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı ve Enerji Bakanlığı'yla görüşmeler yapıldı. Bu kapbamda TETAŞ’ın doğrudan belediyelere satış yapmasını öneriyoruz."

YATIRIMLAR YÜZDE 120 ARTTI

ÖTE yandan Yüksel, elektrik dağıtımında yapılacak yatırımların ilgili kurumların beklentisiyle yaklaşık yüzde 120 artırıldığını belirterek, "2016-2020 döneminde elektrikte altyapı iyileştirmeleri için 18,4 milyar lira yatırım yapılacak. Bunun 1 milyar lirası da teknoloji yenilemeye ayrıldı" dedi.

Kaynak: AKŞAM

Kaynak: Diyarbakır Söz