Görüş Bildir

Soma'da yepyeni kömür rezervleri bulundu! Köylü halkı şokta!

Soma'ya bağlı Kiraz ve Çatalçam köylerinde yeni altın rezervlerinin bulunduğunu Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun açıkladı. Soma'da yaşayan köylü ise altın rezervleri haberinden sonra adeta havalara uçtu

Soma'da yepyeni kömür rezervleri bulundu! Köylü halkı şokta!

Soma'ya bağlı Kiraz ve Çatalçam köylerinde yeni altın rezervlerinin bulunduğunu Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun açıkladı. Soma'da yaşayan köylü ise altın rezervleri haberinden sonra adeta havalara uçtu

Enerji ve Tabi Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun'un Manisa'nın Soma ilçesinde Türkiye rezervinin yüzde 14'üne karşılık gelen 100 ton altın tespit edildiğini açıklamasının ardından bölgede heyecan doruğa ulaştı. 2,5 milyar dolar değeri olduğu açıklanan altının köylerinde bulunması Kiraz köyü sakinlerini de oldukça mutlu etti. Soma ilçesine yaklaşık 40 km uzaklıkta bulunan Kiraz köyünde altın heyecanı yaşanıyor. Bir taraftan Maden Tetkik Arama (MTA) ekiplerisondaj çalışmalarını sürdürürken, diğer taraftan köy halkı da altın madeninin köye olacak olan katkısını merak ediyor. Maden Tetkik Arama için sondaj çalışmalarını yürüttüklerini belirten özel firma mühendisi Ergün Usta, "Sondaj çalışmaları sonucunda karot numuneleri alınıyor. Bu numuneler labaratuvarlarda inceleniyor, cevher içeriği ortaya çıkarılıyor. Bölgede 24 ayrı lokasyonda sondaj yapacağız. Şu anda yaklaşık 8 sondaj çalışması tamamlandı. Tahmini olarak 10-12 bin metreye kadar iş yapacağız. Daha sonra bu artırılabilir. Cevher içeriği olarak bizim açıklama yapmamız doğru olmaz. Maden Tetkik Arama'nın işi. Onlar buradaki cevheri takip ediyorlar. Biz burada sondaj tekniğimizi konuşturuyoruz. Bu bölgede yaklaşık 1 aydır çalışıyoruz. Bölge halkı heyecanlı, inşallah vatana millete hayırlı bir iş olur. Cevher çıkar, doğaya zarar verilmez. Bizde sondaj çalışmalarını yaparken özen gösteriyoruz" dedi.

"YOLLARIMIZ YAPILIR İNŞALLAH"

Altının tespit edildiği Köy Muhtarı Hasan Kocatepe ise sevinç içinde olduklarını berlirterek, "Enerji Bakanımız açıkladı. Kiraz ile Çatalçam köyleri arasında altın madeni bulunduğunu söyledi. Bu nedenle sevinçliyiz. Gençlerimiz işsiz kalmaz, arazilerimiz değerlenir, yolarımız yapılır inşallah" diye konuştu.

"GENÇLERİMİZ İŞSİZ"

Köy sakinlerinden Sefer Kocapınar da köylü olarak sevinçli olduklarını belirtti. Kocapınar, "İnşallah bizlere de faydası olur. İşsizlikten ve parasızlıktan buralarda kavruluyoruz. Fakiriz, köyümüzün geçim kaynağı hayvancılık ve çiftçilik. Arazimiz de engebeli. Zor idare oluyoruz. Köyümüzde altın çıktıysa seviniriz" ifadelerini kullandı. Bünyamin Kocapınar ise, "Köyümüzün düzeni yok, camimizin minaresi yok. Yolumuz yok. İnşallah köyümüze faydası olur. Gençlerimiz işsiz. Köyümüzde iş olanağı yok bu nedenle yeni nesil Soma'ya göçtü. İş sahası yok" dedi.

BAKAN ALABOYUN'UN AÇIKLAMASI

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Ali Rıza Alaboyun, Soma'da 100 tonluk altın rezervi bulunduğunu açıklamış bu miktarın Türkiye'nin toplam altın rezervinin yüzde 20'sine denk geldiğini kaydetmişti. Dünya Altın Konseyi'nin Ağustos ayı rakamlarına göre Türkiye'nin 504 ton altını bulunuyor.

EN FAZLA ALTIN REZERVİNE SAHİP 13. ÜLKEYİZ

Türkiye dünyada en fazla altın rezervine sahip 13. ülke. Alaboyun açıklamasında, Soma'da bulunan yeni bir ocağın bol altın ve bakır rezervine sahip olduğunu şu sözlerle ifade etmişti: "Türkiye'nin mevcut potansiyelinin yüzde 14'üne denk, yeni bir ocak bulundu. Manisa, Soma'nın Kiraz köyünde 'altın ve bakır' sahası, MTA ekipleri tarafından keşfedildi. Yapılan çalışmalar sonucunda tonda 1-2 gram altın belirlendi. Altının yanı sıra bakır, kurşun, çinko da var. Yani potansiyeli çok büyük bir ocak."

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi