Görüş Bildir

Sur Açıklaması

Diyarbakır Kentsel Dönüşüm ve Şehircilik Derneği (DİKENT) Başkanı Mehmet Ali Elbey, Sur'da hak sahiplerinin haklarının korunmasının gerektiğini söyledi.

Sur Açıklaması

DİKENT Başkanı Mehmet Ali Elbey, Sur'da yürütülecek kentsel dönüşümü ile Çevre ve Şehircilik Bakanı Mehmet Haseki'nin açıkladığı 'İhya Planı'nı değerlendirdi. Sur'da hak sahiplerinin haklarının korunmasının gerektiğine dikkat çeken Elbey, "Sur'daki kentsel dönüşümü takip etmek ve ilçeyi savunmak amacıyla esnaf, ilçede yaşayan yurttaşlar, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve meslek odası temsilcilerinin de önü açılmalı. İnsanları yerinde, semti semt kültürünü koruyacak bir dönüşüm planlıyor mu? Kentsel tasarımı öne çıkaran birtakım uygulamalar hedefleniyor mu? Bu öyle 1, 2 senede hatta 5 senede gerçekleşebilecek bir süreç değil. Tarihi eserler çevresi nasıl düzenlenecek? İlçenin yeni merkezleri oluşuyor mu? İlçede yaşanan olaylardan dolayı zarar gören mahallelerde yeniden kurulumlar nasıl oluyor? İlçe yenilenirken altyapı ve trafik sorunları çözülüyor mu?" dedi.

PROJENİN 3 AYAĞI OLMALI

Sur'da geliştirilecek planının üçayaklı olması gerektiğini ifade eden Elbey, şunları söyledi: "Kent sakinleri birlikte karar vermeli. En az üçayağı olması lazım. Hukuksal, kültürel, sosyal boyutu olan şeyler. Dünyada da böyle. En büyük kentsel dönüşümü deprem yapar derler. Dünyada, en büyük kentsel dönüşüm Hiroşima'dır dünyada. Ama arzu edilen bu değil. Çünkü yıkılmış. Yıkılanı yapmak, var olanı yıkmaktan çok daha kolay. Sonuç olarak hak sahipleri var. Onların haklarını korumak, onları orada korumak lazımdır. Sur'daki kentsel dönüşümü takip etmek ve ilçeyi savunmak amacıyla esnaf, ilçede yaşayan yurttaşlar, sivil toplum kuruluşları temsilcileri ve meslek odası temsilcilerinin de önü açılmalı."

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi