Tarım Kredi Kooperatifi çiftçinin umudu oldu

Tarım Kredi Kooperatifi (TKK) Erzurum Bölge Başkanı Ömer Efe, kooperatif ortaklarına son 8 yılda verdikleri kredi miktarında önemli artışlar yaşandığını açıkladı. Efe, 2002'de bin 200 kişiye kredi kullandırılırken bu rakamın geçen yıl 7 bine ulaştığını söyledi.

Tarım Kredi Kooperatifi çiftçinin umudu oldu

Tarım Kredi Kooperatifleri, Ziraat Bankası'ndan sonra Türkiye'de en fazla çiftçiye düşük faizle kredi kullandıran kuruluş haline geldi. TKK Erzurum Bölge Birlik Başkanı Ömer Efe, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, bir milyon 100 bin ortaklı kuruluşlarından kredi kullanan çiftçi sayısının her geçen gün artış gösterdiğini ifade etti. Son 10 yılda sağlanan kurumsal disiplin ve ülke ekonomisinde yaşanan olumlu gelişmeler ile tarım kredi kooperatiflerinin üyelerine 250 bin liraya kadar varan kredi vermeye başladığına işaret eden Efe, "Ülke genelinde ve bölgemizde kredi kullandırdığımız çiftçi ortaklarımızın sayısı arttı. Düşük faizli ve uzun vadeli kredilerin geri dönüşümünde de yüzde 92'lere çıkması sevindirici gelişme." dedi.

ÇİFTÇİLERİN UMUDU OLDU

Bölge birliği olarak Erzurum, Kars, Ağrı, Ardahan ve Iğdır'da 47 kooperatif ve 4 hizmet bürosu aracılığıyla 31 bin çiftçi ortaklarına hizmet götürdüklerinin altını çizen Ömer Efe, "Bölgemizde 31 bin çiftçimize hizmet götürüyoruz. Bu çiftçilerimizin ürününü satın alıyoruz, kredi ihtiyacını anında karşılıyoruz. Çiftçi ortaklarımız artık kara kara 'nasıl ucuz kredi temin edebilirim' diye düşünmüyor. Ucuz kredilerimizle ve ucuz mazot, gübre gibi satışlarımızda çiftçi çok daha rahat nefes alabilmekte, ürününü hasat edebilmekte." değerlendirmesinde bulundu.

Çiftçi ortaklarından takipte olan alacaklarının tahsilinde de 2002 öncesine göre çok iyi konumda olduklarına vurgu yapan Efe, "2002 yılında 36 bin ortak üzerinden 35 milyon lira takipte alacağımız varken, geçen yıl 2 bin 218 ortak üzerinden 18 milyon lira takipte alacağımız bulunmakta. Yani tahsilat oranımız yüzde 30'lardan yüzde 92'lere çıkmıştır." ifadelerini kullandı.

Kaynak: Diyarbakır Söz