Tarım sezonu kurak geçti

Van Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri, 2012 yılının tarımsal üretim sezonunun kurak geçtiğini ifade ederek, kuraklığın etkisinin en fazla yaşandığı bölgenin ise Timar kesimi olduğunu dile getirdiler.

Tarım sezonu kurak geçti

VAN - Van Tarım İl Müdürlüğü yetkilileri, 2012 yılının tarımsal üretim sezonunun kurak geçtiğini ifade ederek, kuraklığın etkisinin en fazla yaşandığı bölgenin ise Timar kesimi olduğunu dile getirdiler.

2012 Hasat sezonunun Van’da kuraklık nedeniyle kötü gitmesinden dolayı Van Tarım İl Müdürlüğü Gıda Tarım ve Hayvancılık İl Müdürü Fevzi Altuner, Koordinasyon ve Tarımsal Veriler Şube Müdürü Tuncer Şen, Merkeze bağlı Otluca Köyü’nü ziyaret etti. Burada köylülerle bir süre sohbet eden ve ardından tarım arazilerini dolaşan Altuner ile Şen, 2012 yılının Van adına iyi geçmediğini dile getirdiler. Kuraklığın etkisinin, özellikle Timar bölgesi köylerinde daha fazla olduğunu gözlemlediklerini ifade eden Altuner ve Şen, “Kuraklık, özellikle hububat tarımında ve korunga gibi yem bitkisinde yüzde 50’yi bulan verim kayıplarına yol açtığı uzman ekiplerimizce yapılan saha çalışmaları sonucu belirlenmiştir.

ARPADA KÜFLENME OLDU

Yaşanan büyük deprem sonrası havaların aniden soğuması, kış döneminde yağan ve arazide bir metreyi aşan kar yükünün nisan ayı ortalarına doğru erimemesi sonucu güz döneminde çimlenen filizlerde, özellikle mibzerle ekilen arpada küflenmeye sebep olmuştur. Devamındaki soğuk ve kurak dönemde bitkide bodurlaşma, birim alanda bitki yoğunluğunda azalma oluştuğu için bunun da başak boyu kısalığı benzeri etkiler oluşturduğu görülmüştür. Önümüzdeki yıllarda bu gibi olaylarla karşılaşmamayı temenni ediyoruz. Van’ın tarımsal alanda iyi bir dönem geçirmesini bekliyoruz” dediler.

Köylüler adına söz alan ve kuraklığın kendilerini olumsuz yönde etkilediğini ifade eden çiftçilerden Mehmet Şahar da, kuraklığın etkisinin uzun yıllar görülmemiş seviyede etkili olduğunu belirtti. Bir kısım parsellerin ise hasat edilmeyecek durumda olduğunu anlatan Şahar, zararların bu yıl çok büyük olduğunu dile getirdi.

Kaynak: Diyarbakır Söz