Tartışmalı bütçe

Diyarbakır İl Genel Meclisi’nin 2013 yılı bütçesi AK Parti ve BDP’li üyeler arasında gerilim yaşanmasına neden oldu. ‘Bütçe yapılırken haberimiz yoktu’ diyen AK Parti’li üyelere ‘Görüşmelere neden katılmadınız?’ diye çıkışan BDP’lilerin çoğunluğu ile yeni yılın bütçesi 90 milyon TL olarak kabul edildi.

Tartışmalı bütçe

DİYARBAKIR- Diyarbakır İl Genel Meclisi’nin 2013 yılı bütçesi tartışmalı şekilde kabul edildi. İl Genel Mecisi Toplantı Salonu’nda yapılan toplantı BDP’li olan meclis başkanvekili Fatma Emel Sümbül başkanlığında gerçekleşirken, BDP’li üyeler tarafından hazırlanan bütçenin oylaması sırasında sert tartışmalar yaşandı. Basına açık şekilde yapılan oylama bölümünde kaynakların kullanılma listesine itiraz eden AK Partili üyeler, bütçe hazırlanırken kendi görüşlerinin dikkate alınmadığını iddia ettiler. BDP’lileri anti demokratik yollarla bütçeyi hazırlamakla suçlayan AK Partililer,bu nedenle oylama sırasında el kaldırmadı.

‘BİZE HABER VERİLMEDİ’,’NEDEN KATILMADINIZ?’

AK Parti’lilerin suçlamalarına karşı çıkan BDP’liler,”Madem haberiniz yoktu. O zaman bütçe hazırlığı için yapılan oturumlara neden katılmadınız?.Oraya katılarak itirazlarını yapmadınız, şimdi oylama sırasında sorun çıkarıyorsunuz. Asıl işi yokuşa sürmek isteyen sizlersiniz,” diyerek tepki gösterdi.

Meclis başkanvekili Fatma Emel Sümbül, tartışmalardan sonra hazırlanan taslak bütçeyi oylama sundu. AK Parti’lilerin ‘ret’ ve BDP’lilerin ‘evet’ oyları sonucunda BDP’nin meclisteki üye sayısı daha fazla olduğu için 90 milyonluk 2013 bütçesi kabul edildi.

BÜTÇENİN DAĞILIMI ŞÖYLE ;

Genel Kamu Hizmetleri :36.53.957,62 TL

Savunma Hizmetleri :1.438.500.00 TL

Kamu Düzeni ve Güvenlik Hizmetleri :Yok

Ekonomik İşler ve Hizmetler :26.825.002.00 TL

Çevre Koruma Hizmetleri :360.000.00 TL

İskan ve Toplum Refahı Hizmetleri :4.040.003.00 TL

Dinlenme ,Kültür ve Din Hizmetleri :200.000.00 TL

Eğitim Hizmetleri :18.0000.000.00 TL

Sosyal Güvenlik ve Sosyal Yardım Hizmetleri :2.682.537.38 TL

2011 BÜTÇESİ KRİZE DÖNÜŞMÜŞTÜ

Diyarbakır’da İl Genel Meclisi’nin 2011 yılı bütçesi Valilik ile İl Genel Meclisi arasında krize neden olmuştu. Vali Mustafa Toprak, kanunlara aykırı şekilde hazırlandığı iddia ettiği bütçeyi tam 13 kez red ederek bir daha görüşülmek üzere geri göndermiş,İl Genel Meclisi de her defasında bütçeyi aynı şekilde valilik oluruna göndermişti.

 Diyarbakır İl Özel İdaresi Genel Sekreterliği, 2011 yılı mali bütçesini 68 milyon lira olarak belirlemişti. Diyarbakır Valiliği de geçen sene yüzde 56'lık bölümü yatırıma ayrılan bütçenin bu sene yüzde 28'inin (yüzde 20'si Milli Eğitim Müdürlüğü, geriye kalan yüzde 8 de köylerdeki yatırım için) yatırıma ayrılmasını talep etti. İl Genel Meclisi, valiliğin taleplerine karşı çıkarak bütçeyi aynen meclisten geçirdi. Diyarbakır Valisi Mustafa Toprak’a gönderilen bütçe onaylanmayarak ‘yeniden görüşülmesi’ talebiyle meclise gönderildi. Bu durum 13 kez tekrarlandı. Meclis 13 kez bütçeyi değiştirmeyerek valiye gönderdi, vali de 13 kez iade etti. Kriz daha sonra çözüldü.  2012 bütçesi ise Vali Toprak tarafından onaylanmıştı.

Kaynak: Diyarbakır Söz