Görüş Bildir

Tatlıcılar fıstık bulamaz oldu!

Türkiye'nin önemli baklava üretim merkezlerinin başında gelen Şanlıurfa'da, tatlıcılar ürünlerinde kullandıkları boz fıstığı bulmakta zorlanıyor.

Tatlıcılar fıstık  bulamaz oldu!

Baklavanın vazgeçilmez aromalarının başında gelen Antep fıstığında hasat sezonu kısa süre önce sona erdi.

Türkiye'de fıstık ağacının en fazla olduğu kentlerin başında yer alan Şanlıurfa'da bulunan baklava üreticileri, tatlıda kullandıkları boz fıstığı temin etmekte zorlandıklarını dile getiriyor.

Şanlıurfa Tatlıcılar ve Köfteciler Odası Başkanı Mehmet Kaçak, odada düzenlediği basın toplantısında, fıstıkta kısa sürede ciddi bir fiyat artışının olduğunu söyledi.

Kentten Türkiye'nin ve dünyanın her yerine baklava gönderildiğini belirten Kaçak, Şanlıurfa'da yaklaşık 150 baklava satıcısının bulunduğunu kaydetti.

Türkiye'de en fazla fıstık ağacının Şanlıurfa'da bulunduğuna belirten Kaçak, "Türkiye'de fıstığı en fazla tüketen tatlıcılardır. Bu esnada Urfa'da Türkiye'de en çok fıstık yetiştiren il eğer bu anda burada fıstık ortada yoksa muhakkak ki burada bir yanlışlıklar var. Burada gerçekten fiyat oranlarına baktığımız zaman fıstık fiyatları çok yükseliyor. Fıstıkçılar ile de görüştüm onlarda aşırı yükselişi anlamakta zorlanıyor. Büyük firmalar fıstıkları alıp götürüyor, küçük esnaf ise eziliyor." diye konuştu.

- "Paramla bulamıyorum"

Kentin en eski baklavacılarından Mehmet Üstüneller de fıstık fiyatlarındaki aşırı artışa tepki gösterdi.

Baklavada kullanacağı fıstığı bulamadığından yakınan Üstüneller, "Şu anda fıstığın 45 liradan 70 liraya yükseldiğini görüyoruz. Henüz daha fıstık sezonunun başındayız. Tabii bizim bölgemiz ayrıyeten de fıstık bölgesi. Ben bir Urfalı olarak bu fıstığı burada bulamıyorum. İstanbul'daki bir meslektaşımız nasıl gelip bulacak onu anlamakta zorlanıyorum. Ben burada paramla bulamıyorum. Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığında bu konuda destek bekliyoruz." dedi.

-"Üreticinin kazancı aynı"

Şanlıurfa Fıstıkçılar Birliği Başkanı Cengiz Rastgeldi ise tatlıcıların daha çok ürünlerinde boz fıstığı kullandığını belirtti.

Fıstık fiyatlarının aşırı yüksek olmadığını belirten Rastgeldi, "Şu anda fiyatları 55 ila 60 lira arasında değişiyor. Bir de ikinci sınıf fıstık var o da kırmızı fıstık, ortalama 40 liradan alıcı buluyor, bazı tatlıcılar da bunu tercih ediyor. Kaliteli olan yeşil fıstık daha taze ve erken dönemde toplandığı için biraz fiyatı pahalı oluyor. Üzerinden süre geçtikte zaten boz fıstık da yavaş yavaş kırmızıya dönüşüyor. Boz fıstık kiloda hafif, kırmızı fıstık ise ücret olarak düşük. Üreticimizin eline her iki fıstıktan da aynı ücret geçiyor." ifadelerini kullandı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi