Temmuzda 164, 2020'de 1098 işçi öldü

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi’nce hazırlanan rapora göre, Temmuz ayında en az 7'si çocuk 164 işçi iş kazalarında öldü. 2020'de ölen işçi sayısı ise en az 1098 oldu.

Temmuzda 164, 2020'de 1098 işçi öldü

İşçi Sağlığı ve İş Güvenliği (İSİG) Meclisi, Temmuz ayına dair iş cinayetleri raporunu açıkladı. Rapora göre, Temmuz ayı içerisinde en az 164 işçi öldü. Ölümler en fazla tarım, inşaat, taşımacılık, kimya, metal, madencilik, enerji, belediye/genel işler, gıda, sağlık, güvenlik, tekstil ve ticaret/büro işkollarında meydana geldiği belirtildi.

2020 yılının ilk 7 ayında iş cinayetlerinde en az 1098 işçinin öldüğü belirtiler raporda şu bilgiler paylaşıldı:

İŞÇİ ÖLÜMLERİ

*164 emekçinin 140’ı ücretli (işçi ve memur), 24’ü kendi nam ve hesabına çalışanlardan (çiftçi ve esnaf) oluşuyor. Ölenlerin 3’ü kadın işçi, 161’i erkek işçi. Kadın işçi cinayetleri tarım, kimya ve sağlık işkollarında gerçekleşti. 7 çocuk işçi can verdi. Çocuk işçi cinayetleri tarım, tekstil ve ticaret işkolunda gerçekleşti.

* Ölenlerin yaş ortalamasına baktığımızda: Kendi nam ve hesabına çalışanlar (çiftçi ve esnaf) 51 yaş, ücretliler (işçi ve memur) 39 yaş. 51 yaş ve üstünde ise çalışırken ölen 43 emekçi bulunuyor: Çiftçiler ile tarım, gıda, kimya, büro, metal, inşaat, enerji, taşımacılık, sağlık, güvenlik ve genel işler işçileri.

* 6 göçmen/mülteci işçi yaşamını yitirdi: 5’i Suriyeli ve 1’i Afganistanlı. Ölen işçilerin 7’si sendikalı. Sendikalı işçiler tarım, madencilik, inşaat ve belediye işkollarında çalışıyordu. Ölümler en çok tarım, inşaat, taşımacılık, kimya, metal, madencilik, enerji, belediye/genel işler, gıda, sağlık, güvenlik, tekstil ve ticaret/büro işkollarında meydana geldi. En fazla ölüm nedenleri sırasıyla ezilme/göçük, trafik/servis kazası, yüksekten düşme, elektrik çarpması, Covid-19, patlama/yanma, kalp krizi, zehirlenme/boğulma ve şiddet.

* 11 ölüm ile Sakarya en fazla ölümün yaşandığı il oldu. Sakarya’yı 9 ölüm ile İstanbul ve 8’er ölüm ile Bursa ve Kocaeli izledi.

Kaynak: Diyarbakır Söz