Teşvik sisteminin yasal alt yapısı tamamlandı

Ekonomi Bakanı Zafer Çağlayan, yapılan değişikliklerle Yeni Teşvik Sisteminin yasal alt yapısının tamamlandığını, Kanunun yürürlüğe girmesiyle beraber teşvik sistemiyle ilgili Bakanlar Kurulu Kararı ve Uygulama Tebliği’nin Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe konulacağını belirtti.

Teşvik sisteminin yasal alt yapısı tamamlandı

Bakan Çağlayan şu değerlendirmelerde bulundu: "Açıkladığımız Yeni Teşvik sisteminde Gelir Vergisi Kanunu, Katma Değer Vergisi Kanunu, Sosyal Sigortalar ve Genel Sağlık Sigortası Kanunu ile Kurumlar Vergisi Kanunu’nda bir takım değişikliklerin yapılması gerekiyordu. Sözkonusu değişikliklerin gerçekleştirilebilmesi için Hükümetimizce, 'Amme Alacaklarının Tahsil Usulü Hakkında Kanun ile Bazı Kanunlarda Değişiklik Yapılmasına Dair Kanun Tasarısı' Meclis Genel Kurulu’na sevk edilmişti.

 

TEŞVİKTE YASAL ALT YAPI

Söz konusu değişiklikler 31 Mayıs 2012 tarihinde TBMM’de kabul edilerek yasallaştı. Kanun’da yeni teşvik sistemiyle ilgili düzenlemeler kapsamında; Asgari 500 Milyon TL sabit yatırım tutarı öngörülen Stratejik Yatırımların bina-inşaat harcamaları için Katma Değer Vergisi İadesi desteğinin sağlanması, Bakanlar Kurulunca belirlenecek, ülkemizin sosyo-ekonomik açıdan en az gelişmiş bölgesinde gerçekleştirilecek yatırımlarda istihdam edilen işçilerin asgari ücretleri üzerinden hesaplanan Gelir Vergisi Stopajının 10 yıl süreyle terkin edilmesi, Ayrıca söz konusu bölgede gerçekleştirilecek yatırımla sağlanan istihdam kapsamında ödenmesi gereken Sigorta Primi İşçi Hissesinin asgari ücrete tekabül eden kısmının, 10 yıl süreyle Ekonomi Bakanlığı bütçesinden karşılanması ve Vergi indirimi desteğinin belirli bir kısmının yatırım dönemi içerisinde ve firmaların diğer faaliyetlerinden elde edilen kazançlarına da uygulanması imkanını getirmektedir.

 

BÖLGEDEL GELİŞMİŞLİK

Bu değişikliklerle yeni teşvik sistemimizin yasal alt yapısı da tamamlanmıştır. Söz konusu Kanun’un yürürlüğe girmesini müteakip, yeni teşvik sistemiyle ilgili Bakanlar Kurulu Kararı ve Uygulama Tebliği de Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe konulacaktır. Yapılan değişikliklerin hayırlı olmasını diliyorum."

Kaynak: Diyarbakır Söz