Görüş Bildir

Teşviklerle teröre darbe indirilecek

Başbakan Binali Yıldırım'ın "Yeni Yatırım ve İhracat Teşvik Paketi" ile Doğu ve Güneydoğu'ya yatırım yapma çağrısı, bölgedeki yatırımcılar tarafından olumlu karşılandı.

Teşviklerle teröre darbe indirilecek

Başbakan Binali Yıldırım'ın, "Yeni Yatırım ve İhracat Teşvik Paketi" ile Doğu ve Güneydoğu'ya yatırım yapma çağrısı, yatırımcılar tarafından sevinçle karşılandı.

Başbakan Yıldırım'ın 10 Ağustos'ta Çankaya Köşkü'nde Türkiye İhracatçılar Meclisi (TİM) üyeleriyle yaptığı toplantıda, "Yeni Yatırım ve İhracat Teşvik Paketi"ne ilişkin "Benim size tavsiyem birinci, ikinci bölgeye yapmayın. Bizim Güneydoğu'da da sorunumuz var. Oralara yapın bu yatırımı. Orada yaparsanız ortağınız biziz. Hem alım garantisi veriyoruz hem de yatırımınızın sabit maliyetlerini karşılıyoruz." açıklaması, bölgedeki yatırımcıları memnun etti.

Bölgedeki iş adamları ve yatırımcılar, teşvik paketi ile terör saldırıları nedeniyle sekteye uğrayan yatırımların yeniden canlanmasını umut ediyor.

Anadolu Aslanları İş Adamları Derneği (ASKON) Diyarbakır Şube Başkanı Aydın Altaç, AA muhabirine yaptığı açıklamada, hükümetin özellikle 2002'den bu yana bölgenin alt ve üst yapısıyla ilgili çok ciddi yatırımlar yaptığını söyledi.

Açıklanan teşvik paketinin kadınlar ve gençlere yönelik pozitif bir destekleme olması, fabrikaların alt ve üst yapısının devletin desteği ve teşvikiyle yapılması ve ürün alma garantisinin sağlanması açısından bölge ekonomisini oldukça güçlendireceğini belirten Altaç, "Teşvik paketinin hayata geçmesiyle inanıyorum ki bölgedeki şiddetin çözümüne de çok büyük katkısı olacak. Bunun yanında istihdam ile ilgili sıkıntılar giderilecek, üretim mutlak surette artacak. Bölgenin ekonomisine ve kalkınmasına da ciddi manada katkı sağlayacak. Hem ekonomik anlamda hem de sosyal anlamda çok ciddi katkısı olacak." diye konuştu.

- Terör, yatırım önünde engel

Ekonomisi büyük ülkelerde ve işsizliğin olmadığı bölgelerde terörün yaşama şansının olmadığına vurgu yapan Altaç, terörün bu bölgenin en büyük belası olduğunu, 15 yıllık süre içerisinde AK Parti hükümeti tarafından ciddi yatırımlar yapıldığını, buna rağmen bölgenin ekonomik sorunları yeteri kadar giderilemediğini vurguladı.

Halen istihdam ve işsizlik probleminin bulunduğunu ifade eden Altaç, "Niye, çünkü terör ve şiddet sizin yatırım yapmanızı engelliyor. İş araçlarını yakıyor, yolları kesiyor, vatandaşı, yatırım yapan firmaları taciz ediyor, haraç alıyor ve baskı yapıyor. Bunların tamamı hükümetin bölgede yapmak istediği yatırımlar ve ekonomik ve sosyal anlamdaki projelerine darbe vuruyor." ifadelerini kullandı.

Hak Sanayici ve İş Adamları Derneği (HAKSİAD) Başkanı Ramazan Azboy ise açıklanan teşvik paketini olumlu karşıladıklarını dile getirdi.

Bölgedeki terör olaylarının tamamen bitirilmesi gerektiğine vurgu yapan Azboy, terör olayları bittiği takdirde bu teşviklerle birlikte bölgenin daha da büyüyeceğine işaret etti.

Azboy, hükümetin bölgeye pozitif ayrımcılık sunmasını olumlu karşıladıklarını aktararak, şunları kaydetti:

"Yatırımcılara pozitif ayrımcılık yapılacağı noktasında her türlü desteğin verilmesi, mal alım garantisi şeklindeki ifadeleri bizi derinden sevindirdi. Bunun bölgede olumlu etkileri olacağına hepimiz şahit olacağız. Şimdiye kadar çok teşvik paketleri açıklandı ve içeriği çok doluydu. Bu teşvik paketinin de başta Diyarbakır'a ve Güneydoğu'ya hayırlar getirmesini temenni ediyoruz."

- Siirt

Siirt Organize Sanayi Bölge (OSB) Müdürü Bahattin Çelik de paketle ilgili yatırımcının sadece işletmeci olduğunu belirtti.

Pakette yatırımcıya, "gelin burada çalışın ne istiyorsanız biz veririz, isterseniz ortağınız oluruz" dendiğini ifade eden Çelik, bölgede, özellikle Siirt'te gıda, tarım ve hayvancılıkta bir sıçrayışın olduğunu bildirdi.

- "Dışarıdan gelen yatırımcıları dört gözle bekliyoruz"

Siirt Ticaret ve Sanayi Odası Başkan Vekili Nedim Kuzu ise Başbakanın verdiği teşvik müjdesini Güneydoğu Ticaret Sanayi Odaları olarak sevinçle karşıladıklarını dile getirdi.

Bölgenin yatırıma susamış bir bölge olduğunu aktaran Kuzu, şu değerlendirmeyi yaptı:

"Yıllardır çıkarılan teşvikler tabi bu teşvikler nokta teşvikler olmadığı için de Siirt gibi illere yararı olmamıştır. Şehirleri de kendi aralarında belli bir derecelendirme yaparak ona göre teşvik verilmesi gerektiğine inanıyorum. Dışarıdan gelen yatırımcıları dört gözle bekliyoruz. Organize sanayi bölgemizde halen yatırımcılarımıza verecek arazilerimiz var. Çıkacak olan yeni teşvik yasasıyla alakalı Başbakanımızın verdiği bilgiler hem bölgede hem ülkemizde büyük bir heyecan yarattı. Bizlere de mutluluk verdi."

Kuzu, bölgede huzurun da tesis edilmesi gerektiğini ifade ederek, kentteki mevcut yatırımcılara da daha büyük teşviklerin verilmesi gerektiğine dikkati çekti. Kuzu, "Onları daha da fazla umutlandıracak ve kendi yurtlarında, topraklarında büyük iş olanakları sağlama fırsatı verecektir. Ülkemizde daha güzel şeyler olacağına inanıyorum. 15 Temmuz'un bu ülke için artık bir milat olması lazım. Kadınıyla, çocuğuyla, iş adamıyla, işçisiyle, öğretmeniyle, memuruyla biz bu ülkenin kalkınması için ne gerekiyorsa yapmamız lazım. Bu birlikteliğimizin devam etmesini diliyorum. İnşallah bu birliktelik ekonomiye de yansıyacaktır." diye konuştu.

- Batman

Batman Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Arif Güneş, paketin Batman'da sevinçle karşılandığını belirterek, kentte yatırım yapacaklara bekçilik ve hizmetkarlık yapmaya hazır olduklarını söyledi.

Bölgenin refah düzeyinin yükselmesinin bölgeye yapılacak yatırımlarla sağlanacağına işaret eden Güneş, şöyle konuştu:

"Gerçekten Başbakanımız çok sevindirici bir açıklama yaptı. Bu konuda bizi çok sevindirdi. Biz de hem kişi hem oda hem bölgede ve Batman'da bir yatırımcı olarak Başbakanımızın açıklamaları doğrultusunda yaptığımız işlere ek olarak yeni işler yapacağız. Batman'da yeni iş alanları kuracağız. Hem Batmanlılara hem de Batman'da yatırım yapacak kişilere sesleniyorum. Ancak ve ancak bölgede yatırım yaparak Batman'ımızı ve bölgemizin refah düzeyini düzeltebiliriz. İnşallah bunu gerçekleştireceğiz."

Bölgede yaşanan terör olaylarının yanı sıra iş adamlarının karşılaştığı bir diğer problemin de bankaların yeterli derecede kredi desteğini vermemesi olduğunu savunan Güneş, "Açıklamalar güzel, hükümetin bakış açısı güzel. Fakat bürokratik engeller bizim moralimizi bozuyor. Yürümemizi engelliyor. Bürokratik engellerin kaldırılmasını talep ediyorum. En büyük sıkıntımız bankalardır. Bu sıkıntımızı da hükümetin duymasını istiyoruz." ifadelerini kullandı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi