Görüş Bildir

Ticaret hayatını sekteye uğrattı

Kredi sicilindeki hata yüzünden iş hayatı mahvoldu. Borcunu ödemesine rağmen borcu çıkınca davacı oldu.

Ticaret hayatını sekteye uğrattı

Diyarbakır’da esnaflık yapan Sedat Kılıç, 2011 yılında bir bankadan çektiği kredi borcunu geçtiğimiz yıl ödeyip ‘borcu yoktur’ yazısını almasına rağmen kredi sicilinden silinmeyen borç yüzünden yeni kredi çekemeyince iş hayatı mahvoldu. Kılıç’ın tüm girişimleri sonuçsuz kalınca bankadan davacı oldu.

Diyarbakır’ın Yenişehir ilçesine bağlı Ofis semtinde esnaflık yapan Sedat Kılıç, 2011 yılında iş yeri kurmak için bir bankadan kredi çekti. Kredi çektikten bir ay sonra yaşanan toplumsal olaylarda iş yeri terör örgütü yandaşları tarafından ateşe verilerek yakılan Kılıç, tüm parasını kaybetti. Maddi sıkıntılardan dolayı kredi borcunu ödeyemeyen Kılıç, çektiği kredi borcunun icrasıyla karşı karşıya geldi. Geçtiğimiz yıl kendini toparlayıp bir döner salonu açan Kılıç, bankaya olan kredi borcunu kapatıp hem bankadan hem de icra dairesinden ‘borcu yoktur’ yazısı aldı. Ancak Kılıç son bir yıl içerisinde yeni kredi çekmek için gittiği her bankadan kredi borcu olduğu gerekçesiyle eli boş dönünce banka yetkilileriyle iletişime geçti. Tüm girişimlerine rağmen bir türlü sicilindeki hatayı düzelttiremeyen Kılıç, çareyi adli mercilere başvurmakta buldu. Hem banka hem de ilgili varlık şirketi hakkında suç duyurusunda bulunan Kılıç, tek talebinin hatanın düzeltilmesi olduğunu belirtti.

“Borcumu ödedim ama sistemden düşmediler”

2011 yılında çektiği krediyi iş yeri yakıldığından dolayı ödeyemediğini belirten Kılıç, “Daha sonra bankaya gidip borcumu ödemek istedim. Ocak 2017 tarihinde beni arayıp toplu olarak borcumu ödediğim takdirde sicil affından yararlanabileceğimi söylediler. Ben de kalan borcumu toplu olarak ödedim. 18 Nisan 2017 tarihinde Diyarbakır 5’inci İcra Dairesi’nden almış olduğum yazıyı bankaya götürdüm borcumu ödedim, borcum yoktur size diye. Banka bu kağıdı almasına rağmen henüz sistemden borcumu düşmediler. Devletin bana vermiş olduğu krediyi alıp işimi büyütmek istiyorum bankanın bana vermiş olduğu sıkıntılardan dolayı hiçbir yerden destek alamıyorum. Bankanın bu sıkıntılarımı gidermesi için Cumhuriyet Başsavcılığına başvuruda bulundum. Henüz hiçbir yerden bir sonuç alamadım” dedi.

“Hiçbir sonuç alamadım”

Borcunu ödemesine rağmen hala sistemde bankaya borcunun göründüğünü belirten Kılıç, “Ama benim de elimde borcum olmadığına dair hem bankanın bana verdiği hem de Diyarbakır 5’inci İcra Dairesinin bana vermiş olduğu yazı var. Buna istinaden bütün bankalarda borç görünüyor. Borcumun, sicilimin temizlenmesini istiyorum. Sicil affından faydalanmak istiyorum. Bunun için Cumhuriyet Başsavcılığından maddi ve manevi tazminat davasında da bulunmuşum ama hiçbir yerden herhangi bir sonuç alamadım. Sicilim temizlendiği takdirde işimi büyütüp 4 aile yerine 10 aileye ekmek vermek istiyorum. Hep beraber çalışıp, kazanıp beraber mücadele etmek istiyoruz” diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi