Tohumcular çözüm bekliyor!

Tüm Fuarcılık Yapım Anonim Şirketi (TÜYAP) tarafından organize edilen '4. Ortadoğu Tarım, Hayvancılık, Tavukçuluk ve Süt Endüstrisi Fuarı'na katılan Asia Tohumculuk Genel Koordinatörü Ali Sağır

Tohumcular çözüm bekliyor!

Tüm Fuarcılık Yapım Anonim Şirketi (TÜYAP) tarafından organize edilen '4. Ortadoğu Tarım, Hayvancılık, Tavukçuluk ve Süt Endüstrisi Fuarı'na katılan Asia Tohumculuk Genel Koordinatörü Ali Sağır, tohumculuk sektörünün ciddi sorunları olduğunu belirterek, yetkililerden kalıcı ve köklü çözüm beklediklerini söyledi.

ÇÖZÜM BEKLİYORLAR

Ali Sağır, Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı tarafından her türlü deneme ve incelemeleri yapılarak satışına izin verilen, çeşit saflığı sağlanmış sertifikalı tohumların kullanımının, birçok yönden fayda sağladığını belirtti. Hasat kolaylığı, verim artışı ve tasarruf sağlayan sertifikalı tohumun, toprak rutubetinden ve gübre bitki besin elementlerinden yararlanma kabiliyeti, sertifikasız tohumlara oranla daha yüksek olduğunu belirten Sağır, “Ayrıca ekilen tohumların tamamı aynı günlerde çıkış sağladığı için tarlada dalgalanma ve boşluklar olmaz, dolayısıyla da ürün kaybı görülmez. Olgunlaşma tüm bitkilerde aynı zamanda olacağından hasat kolaylığı sağlar” dedi.

FİRMALARIN BÖLGEYE

2008 yılında kurulan Asia Tohumculuğun, 2011 yılında fabrikasyon olarak seri üretime geçtiğini belirten Ali Sağır, özellikle yurt dışından Diyarbakır ve bölgeye gelen firmaların büyük destek gördüğünü söyledi. Sağır, “Ancak yerli firmalar bu desteklerden mahrum kalıyor. Adeta üvey evlat muamelesi görüyoruz. Bürokratik işlemler ise en kısa sürede asgariye indirilmeli. Ayrıca fabrikasyon üretimi yapan tohum firmaları, kırsal kalkınma yatırımlarından yeterince yararlanamıyor. Üretime yönelik faaliyet gösteren tohum firmalarının önü açılırsa, daha fazla üretim yapılır. Bu da hem ekonomiye katma değer, hem de daha fazla insanımıza iş ve aş olanağı sağlanması demektir” şeklinde konuştu.

BAKANLIĞIN DESTEKLERİ

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'na bağlı olan ve ürünlerinin incelendiği laboratuvarın Adana'ya nakledilmesinin gündemde olduğunu ifade eden Sağır, bunun gerçekleşmesi durumunda bölgedeki tüm tohum firmalarının sıkıntıya gireceğini dile getirdi. Sağır açıklamalarını şöyle sürdürdü:

“Bu gerçekleşirse her inceleme için üründen numune alıp Adana'ya gitmemiz gerekecek. Bu durum, hem emek, hem de iş kaybına yol açacağı gibi, zaman israfını da beraberinde getirecek. Yetkililerin ve özellikle sektörün içinden gelen Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehmet Mehdi Eker’den bu hususları dikkate alacağını umut ediyoruz”.

Kaynak: Diyarbakır Söz