Torba Yasa Ne Zaman Çıkacak?

2’inci Torba Yasa meclisten geçti mi, içeriğindeki maddeleri neler? Af var mı, Bağ-Kur 7200 günde emeklilik, 3600 ek gösterge var mı?

Torba Yasa Ne Zaman Çıkacak?

Yerel seçimlere günler kala, torba yasa ne zaman çıkacak ve 2’inci torba yasa düzenlemesi hangi tarihte görüşülecek soruları, gündem maddeleri arasında yer alıyor. Yerel seçimlerden dolayı ara verilen meclis çalışmaları, Nisan ayından yeniden başlayacak. Özellikle 8. yargı paketinin kabul edilmesiyle beraber gözler de torba yasa teklifine çevrildi. Torba Yasa Ne Zaman Çıkacak?
Kamuoyunda  "3600 ek gösterge, Bağ-Kur 7200 günde emeklilik ve olası af düzenlemesi torba yasada bulunacak mı?" sorularının cevabı merak edilenler arasında öne çıkıyor. İşte, 2’inci torba yasa düzenlemesinde son durum...

Torba Yasa Ne Zaman Çıkacak?

Özellikle 8. yargı paketinin kabul edilmesiyle beraber torba yasa düzenlemesi, kamuoyunda çok yakından takip ediliyor. Torba yasa düzenlemesinde 3600 ek gösterge, Bağ-Kur 7200 günde emeklilik ve olası af düzenlemesinin bulunup bulunmayacağı merak edilip araştırılıyor. Peki, torba yasa ne zaman mecliste görüşülecek? 2. bir torba yasa çıkacak mı, 8. yargı paketi torba yasada yer aldı mı? Merak edilen ayrıntıları haberimizde derledik. 
İşte torba yasa düzenlemesinde son durum...

Torba Yasa Düzenlemesi Ne Zaman Görüşülecek?

AK Parti tarafından, torba yasa düzenlemesiyle ilgili çalışmalar yapıldığı bilgisi çeşitli vesilelerle kamuoyuyla paylaşılıyor. Fakat düzenlemeye ait taslak metninin ne zaman hazırlanacağı ve görüşülmek üzere Meclis Başkanlığı'na ne zaman sunulacağı henüz netlik kazanmadı.

8. Yargı Paketi Torba Yasa mı?

İçinde genel olarak infaz düzenlemelerinin bulunduğu torba kanun teklifi, kamuoyunda 8. yargı paketi olarak kabul ediliyordu. Düzenleme, Mart ayının başında Meclis Genel Kurulu'nda kabul edilmişti. Bu torba kanun teklifiyle; şu an beklenen ve içinde 3600 ek gösterge, Bağ-Kur 7200 günde emeklilik gibi olası düzenlemelerin de yer alması beklenen torba yasa birbirinden farklı.
3600 Ek Gösterge Ne Zaman Çıkacak?
Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan, daha önce konuyla ilgili açıklama yapmış ve konuşmasında şu ifadeleri kullanmıştı;
"15 Ocak 2023’ te yürürlüğe giren 3600 Ek Gösterge Düzenlemesi ile birlikte çalışan emekli 5, 3 milyon kamu personeli ve onların hak sahiplerinin ek göstergelerinin tekrardan düzenlemesini sağladık. Bununla birlikte, birinci dereceye yükselen kamu personelimiz için 3600 ek gösterge düzenlemesini de hükümet olarak en kısa sürede hayata geçireceğiz."

Ev Hanımlarına Emeklilikte Son Durum

Ev hanımlarına yönelik prim desteği sağlayarak, sosyal güvenlik sistemine dahil edilmesine ve emeklilik hakkı elde etmesi gündemde. Bakan Vedat Işıkhan geçtiğimiz günlerde, ev hanımlarının sigortalılığı ve emekliliği ile ilgili çalışmanın da başladığını açıkladı.

Bağ-Kur 7200 Prim Gün Sayısına Düşecek mi?

Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Işıkhan, Bağ-Kur prim günlerinin düşürülmesiyle ilgili de şunları söyledi:
Yeni yapılacak olan düzenlemelerden birisi de, Bağ-Kur’luların prim gün sayısının SSK’lılar ile eşit duruma getirilip; prim gün sayısının 9.000 günden, 7.200 güne düşürülmesi. Bu şartlarda bugün Bağ-Kur statüsünde 9.000 gün prim ödeyerek, 58 yaşında emekli olacak ev hanımı, 7.200 prim günle daha erken emekliliğe hak kazanmış olacak. Merak edilen bir diğer konu ise, geçmişte prim ödemiş, bir sebepten dolayı prim ödeyememiş veya hala isteğe bağlı sigortalılığı süren ev hanımlarının bu yeni düzenlemeden yararlanıp yararlanamayacağı. Çalışma henüz net olmamakla birlikte, yeni düzenlemenin hiçbir sigortası bulunmayan ev kadınlarını kapsayacağı ve prim desteğinin özellikle bu kişilere verileceği üzerinde duruluyor.
 

Kaynak: Diyarbakır Söz