'Türk Lirası bugün makul değer seviyesinde'

Merkez Bankası Başkanı Başçı, yıl sonu enflasyon hedefinde aşağı yönlü revizyonun göründüğünü belirtti.

'Türk Lirası bugün makul değer seviyesinde'

Elazığ’da düzenlenen ‘Para Politikaları’ konulu toplantıda sunum yapan Merkez Bankası Başkanı Erdem Başçı “Uygulanan politikalar sayesinde Türk Lirası bugün makul değer seviyesine geldi. Bu konuda kayıtsız değiliz, lirayı rüzgarın seyrine bırakmıyoruz” dedi. Başçı, Merkez Bankası olarak üzerlerine düşeni yaptıklarını belirterek “Yapısal reformlarla ilgili adımlar atıldı. Şu anda biz fiyat istikrarına odaklı düşünüyor ve çalışıyoruz. Özet olarak yılın son çeyreğinde enflasyonda belirgin bir düşüş gözlenecek. Bu konuda herkes mutabık. İç ve dış talep arasındaki dengelenme öngörüldüğü şekilde sürüyor. Cari açıkta Ekim 2011’de başlayan iyileşme eğiliminin devam etmesi bekleniyor. Bu, yavaş ama sürekli bir iyileşme olacak. Büyümenin 2012 yılı boyunca ılımlı seyretmesi öngörülmekte. Bu, Türkiye’nin kendi dinamikleriyle olan bir şey, burada dikkatli olunması lazım. Biz sıkılaştırıcı taraftayız, politika tarafında. Türkiye hâlâ iç talep tarafından büyüme eğiliminde. O yüzden bir problem görmüyoruz. Problem görürsek de gereğini o anda yaparız, yeterince esnekliğimiz var. Dolayısıyla para politikası temkinli duruşunu sürdürecektir” dedi.

 

Enflasyon hedefinde revize

Nisan ayında açıkladıkları Enflasyon Raporu’nda yıl sonu için enflasyonun orta noktasını yüzde 6.5 olarak tahmin ettiklerini hatırlatan Başçı, son gelişmelerin tahminlerinden biraz daha iyi olduğunu söyledi. Petrol fiyatlarının 120 dolardan 100 dolar seviyelerine düşmesinin enflasyonu olumlu etkilediğini belirten Başçı “O yüzden yüzde 6.5’i belki bir miktar aşağı yönlü revize etme ihtimalimiz var, ama bunu, para politikasında bir gevşeme anlamında okumayın. Enflasyon yıl sonunda yüzde 5’e ne kadar yakın olursa bizim için o kadar iyi. Onun için para politikası bundan sonra gerektiği kadar sıkı olacak. Gerekmediği kadar da sıkı olmayacak” diye konuştu.

Bankalar likidite endişesi duymasın

Başçı, bankaların risk iştahının, politikaları nasıl etkilediği ve piyasadaki para döngüsünün artmasına karşı tepkilerinin ne olacağı sorularını, şu şekilde yanıtladı: “İki tür para var. Birincisi içsel para, diğeri dışsal para. Dışsal para Merkez Bankası’nın sağladığı para, içsel para ise bankaların sağladığı para. Mevduat alıyorlar ve aldıkları mevduatı krediye dönüştürüyorlar. İşler iyiyse ve algılar olumluysa içsel para büyüyor, dolayısıyla herkes ‘piyasada para bol’ diyor. Aslında o ‘para bol’ demek herkesin güveni var, harcıyor demek. O moral bir şekilde kaybolunca da ‘piyasa para yok’ deniyor. Merkez Bankası’nda para her şekilde var. Güvenin kaybolmaması ve piyasanın dönmesi lazım. Likidite konusunda bankaların bir endişe duymaması gerekir. Merkez Bankası onların ihtiyaç duydukları kadar likiditeyi verir. Şimdiye kadar bu böyle oldu.”

AA

Kaynak: Diyarbakır Söz