'Türkiye, Gazprom'un zamlarından etkilenmeyecek'

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Yıldız: ''(Zamdan sonra) Doğalgazda Avrupa'nın konutta en ucuz ikinci sanayide ise üçüncü ülkesiyiz. Tamamını ithal ettiğimiz halde bu rakamlara kullanıyoruz''

'Türkiye, Gazprom'un zamlarından etkilenmeyecek'

Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Taner Yıldız, Gazprom ile doğalgaz alımı konusunda özel bir anlaşmaya imza attıklarını anımsatarak, ''Gazprom Avrupa'ya ne kadar zam yaparsa yapsın Türkiye bundan etkilenmeyecek'' dedi.

Bakan Yıldız, enerjideki son gelişmelere ilişkin TEİAŞ Gölbaşı Sosyal Tesisleri Lokali'nde düzenlediği basın toplantısında, elektrik üretiminde önceki yıllarda özel sektörün yüzde 34'lerde olan payının bugün yüzde 60'lara çıktığını belirterek, Çin gezisinde Çinli yetkililere bu payı yüzde 75'ler seviyesine yükseltme hedeflerini açıkladıklarını, onların da bunu memnuniyetle karşıladığını söyledi.

Japonya ve Güney Kore gibi Çin'in de Türkiye'yi Polonya'dan Suudi Arabistan'a kadar olan bölgede yatırımlarının merkezi olarak gördüğünü dile getiren Yıldız, şunları kaydetti:

''Türkiye'nin 2023 hedeflerine ulaşması için artık daha fazla kaybedecek zamanı yok. Bunun için ikinci nükleer güç santrali ile ilgili anlaşmayı kısa sürede neticelendirmek istiyoruz. Denenmiş ve 3. nesil bir nükleer güç santralini ülkemizde istediğimizi ve bunu Avrupalı bir ortakla da yapabileceklerini Çinlilere ilettik. Onlar da tamamlanan ve inşası devam eden santrallerine dair bize bilgiler verdi. 14 santralin işletimde olduğu Çin'de 26 santral de inşa halinde. Arjantin ve Cezayir'de de santral inşa ediyorlar. Bu alanda önemli bir birikime sahipler.''

-''İran değer verdiğimiz bir komşumuz''-

Bir basın mensubunun, İran'dan ham petrol alımının azaltılmasıyla ilgili sorusu üzerine, Türkiye'nin herhangi bir listeye girmek ya da çıkmak gibi endişesinin olmadığını belirten Yıldız, hem petrolde hem de doğalgaz da kaynakları çeşitlendirmeye çalıştıklarını söyledi.

Bakan Yıldız, kendilerinin Türkiye için faydalı işler yapma çabasında olduğunu, bu çabaların bazen ABD'nin çıkarlarıyla örtüştüğünü bazen de örtüşmediğini ifade etti. Yıldız, şöyle konuştu:

''TÜPRAŞ, Libya'dan yaklaşık 1 milyon ton civarında ham petrol alacak. Bunun dışında Suudi Arabistan'dan spot alımların gerçekleşmesi söz konusu. Bunlara rağmen toplam ham petrol ithalatımız içinde İran'ın payı hala yüzde 40'ın altında değil. İran değer verdiğimiz bir komşumuz. Son ziyaretimizde doğalgazda fiyat indirimi için talebimizi tekrar ilettik ama olumlu yanıt vermediler. Bunun üzerine tahkim sürecine devam ediyoruz. Halkımızın hakkını, halkımız adına aramaya devam edeceğiz.''

''Rusya'dan alınan gazda zam olacak mı?'' sorusuna ise Yıldız, ''Gazprom Avrupa'ya ne kadar zam yaparsa yapsın Türkiye bundan etkilenmeyecek. Yaptığımız anlaşmaların bir süresi var. Bu süre bitmeden zam olmayacak'' yanıtını verdi.

''Kılıçdaroğlu'ndan ucuz gaz bekliyorum''

CHP yönetiminin söylediklerinin aksine Türkiye'nin 1 Nisan öncesinde, doğalgaz fiyatında AB üyesi ülkeler arasında sanayide en ucuz, konutta ise ikinci ucuz ülkesi olduğunu belirten Yıldız, şunları kaydetti:

''1 Nisan'dan sonra konutta yine ikinci en ucuz ülkeyiz, sanayide en ucuz üçüncü ülkeyiz. Tamamını ithal ettiğimiz halde bu rakamlara kullanıyoruz. Bu rakamlara özellikle dikkat edilmesi gerekir. ABD ile kıyaslanmamızı ise elmayla armut değil elma ile kavunun karşılaştırılmasına benzetiyorum. ABD serbest piyasa ekonomisine sahip olmasına rağmen kaya gazlarını uluslararası piyasaya açmadı. Tekrar söylüyorum, Sayın Kılıçdaroğlu'nun bize ucuz gaz teklifleri varsa bunu değerlendireceğiz ama yoksa yalan söylediğini ve mahcup olduklarını kendisinden belirtmesini istiyorum.''

Yük Tevzi Merkezi'nde inceleme

TPAO'nun Libya'ya ayrı önem verdiğini ve ileriki süreçte bu ülkeye ziyaret gerçekleştireceklerini bildiren Yıldız, Libya'daki güvenlik sorununun TPAO'nun Fizan Bölgesi'nde 6 kuyuda sürdürdüğü çalışmaları olumsuz etkilediğini söyledi.

Türkiye'nin karışıklık sürecinde TPIC aracılığıyla Libya'ya petrol ürünleri desteğinde bulunduğunu anımsatan Yıldız, ara ara devam eden bu ticaretin insani yanının ağırlıklı olduğunu belirtti.

KKTC'de karada sondaj çalışmalarının ayın sonuna doğru başlayacağını da bildiren Yıldız, sondajın başlatılması için Kıbrıs'ta düzenlenecek törene katılacağını söyledi.

Basın toplantısının ardından, TEİAŞ Milli Yük Tevzi Merkezi'nde incelemelerde bulunan Bakan Yıldız'a burada TEİAŞ Genel Müdürü Kemal Yıldır ve Genel Müdür Yardımcısı Hüseyin Onay tarafından bilgi verildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz