Görüş Bildir

Vergi barışı için son 8 gün!

Vergi barışına başvuru için son gün 31 Mayıs Çarşamba. Vergi barışı yasasında iki ana başlık var. Tüm detayları Hürriyet yazarı Ahmet Karabıyık kaleme aldı.

Vergi barışı için son 8 gün!

Birincisi; 2022 sonuna kadar ödenmemiş vergi ve diğer (kurumlara olan) borçların gecikme zamlarının, faizlerinin silinmesi, ana parasının ise uygun ÜFE katsayı oranlarıyla yeniden (48 aya kadar) yapılandırılması-taksitlendirilmesi.

İkinci ana başlık; vergi barışına katılan mükelleflere geçmiş beş yıla ilişkin vergi incelemesi yapılmayacağının güvencesinin verilmesi. Barışla; Maliye bu güvence karşılığında ilaveten vergi geliri elde ediyor, mükellefler ise matrah artırımı yaparak incelenmeme güvencesi sağlıyor.

Son sekiz gününde vergi barışına başvurmak isteyenler için matrah artırımının koşullarını hatırlayalım...

GELİR VE KURUMLAR VERGİSİ MÜKELLEFLERİ             

Gelir ve kurumlar vergisi mükellefleri 2018, 2019, 2020, 2021 ve 2022 dönemleri için matrah artırımı yapabiliyor. Yalnızca bir dönem için de, birkaç dönem için de, beş yılın tümü için de matrah artırımı yapılıp incelenmeme güvencesi elde edilebiliyor. 2022 döneminin beyan süresi dolmadan vergi barışı (7440 sayılı yasa) yürürlüğe girdiğinden, 2022 yılı matrah artırımı için özel koşullar getirildi. Hangi yıl için hangi oranda matrah artırımı yapılıp ne kadar vergi ödeneceğine ilişkin tablolar şirketler için (28 Mart 2023) ve şahıslar için (11 Nisan ve 18 Nisan 2023) ayrı ayrı olarak önceki yazılarımızda yer almakta.

Katma Değer Vergileri ve muhtasar beyanname ile beyan edilen ücret gelir vergisi stopajı, kar dağıtımı stopajı gibi kalemler için de barıştan yararlanmak mümkün.

30 HAZİRAN’A KADAR TEK SEFERDE ÖDENEBİLECEK

31 Mayıs 2023 tarihine kadar başvuru yapan mükellefler, matrah artırımı sonrası hesaplanan vergileri, peşin ödemek isterlerse 30 Haziran’a kadar tek seferde ödeyebilecek. İlk taksit ödeme süresi içerisinde peşin ödeme yapanlara hesaplanan vergiler üzerinden yüzde 10 indirim de uygulanıyor. Taksitle ödeme yapacaklar için (12 taksit ve 1.09 katsayı uygulanarak) ilk taksit 30 Haziran’a kadar ödenebiliyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Muhabir