(Video) Atıl araziler bereketlendi

Tarım ve Orman Bakanlığı, toprağın verimli şekilde işletilmesi, korunması ve tarım arazisinin parçalanmasının önlenmesi için çalışmalarını sürdürüyor.

(Video) Atıl araziler bereketlendi

Bakanlık, bitkisel üretim alanında uyguladığı, "Tarım Arazilerinin Kullanımının Etkinleştirilmesi Projesi" (TAKEP) ile atıl tarım arazilerini üretime kazandırıyor.

Bakanlık, tarım arazilerinin kullanımının etkinleştirilmesine yönelik olarak, ekim programında olmayan ve nadasa ayrılan alanlar ile işlemeli tarıma uygun olmayan alanlarda uygun üretim tekniklerini kullanmak suretiyle bitkisel üretimin artırılması amacıyla azami yüzde 75'i ayni destek ile ülke genelinde projeler başlattı.

Boş bırakılan, atıl durumda bulunan veya nadasa bırakılan araziler, uygun nöbetleşme planı ve ekim yöntemleri kullanmak suretiyle stratejik ürünler üretiminde kullanılacak. İklim değişikliğini dikkate alarak, uygun çeşitlerle hububat, baklagil ve yağlı tohumlu bitkilerin üretimi geliştirilecek.

İşlemeli tarıma uygun olmayan arazilerde, katma değeri yüksek bitki türlerinin üretimi artırılacak. Hasat sonrası kayıpları azaltmak ve katma değeri artırmak amacıyla birincil üretim sonrası kurutma veya işleme tesisleri kurulacak. Doğal ekolojilerinde var olan bitki türlerinin aşılama, çeşit değişimi teknik uygulamalarla birim alandan elde edilen verimi artırılacak.

Kaynak: Diyarbakır Söz