Yatırımda geri dönüş başladı

Dicle Üniversitesi’nde çalışmalarını sürdüren teknokent yüzde 60 oranında doluluk oranıyla dikkat çekiyor. Yerli yatırımcıların yanı sıra yabancı firmaların da başvurduğu teknokent teknoloji, yazılım ve birçok mesleki alanda bölge üssü olma yolunda hızla ilerliyor.

Yatırımda geri dönüş başladı

Dicle Üniversitesi Mühendislik Fakültesi Dekanı ve Teknokent Genel Müdürü Prof. Dr. Mehmet Akın, Dicle Teknokent’in yüzde 60 oranında doluluk oranına sahip olduğunu söyledi. Yerli firmaların yanı sıra yurt dışından da birçok firmanın Dicle Teknokent’te yer aldığını ifade eden Akın, maden ve inovasyon olmak üzere İngiltere ve İrlanda’dan iki şirketin de faaliyet sürdürdüğünü dile getirdi.

Doğu ve Güneydoğu’da Gaziantep’ten ve Erzurum’dan sonra 3. büyük teknokent olduklarını anlatan Akın, şunları ifade etti: “Türkiye teknolojinin araştırma geliştirmenin ve inovasyonun yayılması için teknokentleri kabul etmiştir. Bunların üzerinden Ar-Ge ve inovasyonlar geliştirilmeye çalışılıyor. Teknokentlerin asıl amacının üniversitede yer alan öğretim üyesi ve uzmanların bilgi birikimlerinin rafta bırakılmaması gerekiyor. Teknokentler ile bilgiyi pratiğe dönüştürmeye çalışıyoruz. Sanayinin ihtiyacı olan pratiğin teknokentlerde hayata geçmesi için bir yöntemdir.”

“TEKNOLOJİYİ ÜRETMENİN YOLU TEKNOKENTLERDEN GEÇİYOR”

Türkiye’nin teknolojiyi sadece kullanan olmaktan çıkması gerektiğine vurgu yapan Akın, teknolojiyi kullanmanın yanı sıra üretilmesinin daha önemli olduğuna dikkat çekti. Cep telefonu kullanan değil üreten durumunda olmanın önemine işaret eden Akın, “Artık teknolojiyi sadece kullanan değil üretip satan bir noktada olmalıyız. Bunun da yolu teknokentlerden geçiyor. Bugüne kadar hiçbir yasayla hiçbir öğretim üyesi dışarıda iş bulamıyordu. Bilgi pratiğiyle normal hayatta yol bulamıyordu. Ama teknoloji bölgesindeki teknoloji yasasıyla hoca dışarıda şirket kurabiliyor.” dedi.

Artık buğday ve mercimek üretmekle bir yere varılamayacağını anlatan Akın, yüz kamyon buğdayla 50 gram ağırlığındaki titanyumun satın alınamayacağı bilgisini verdi. Çiftçinin bir yıl boyunca yağmurun yağmasını beklemek zorunda olduğunu dile getiren Akın, oysa teknoloji üretmenin bunlardan daha fazla kazanç sağladığını belirtti.

“23 ŞİRKET BİRÇOK ALANDA YENİLİK YAPMAYA ÇALIŞIYOR”

Teknokentte şirketlerin farklı farklı alanlarda yenilik yapmaya çalıştığını belirten Akın, şunları kaydetti: “Şu anda yüzde 60 doluluk oranındayız. Toplam 23 tane şirketimiz var. Bunlar madencilik tarım veterinerlik yazılım elektrik-elektronik gibi alanlarda faaliyet gösteren şirketler var. Bu şirketlere proje hazırlanmasından tutun birçok alana kadar yardımcı olmaya çalışıyoruz. Bizim asıl amacımız projeler üretip sunulması ve fikir aşamasından hayata geçmesi ve yeni ürünlerin ortaya çıkması. Ar-Ge veya inovasyonla ilgili firmalara hizmet vermeye çalışıyoruz. Desteklerden yararlanmasını sağlamaya çalışıyoruz.”

Teknokentin 3 -4 farklı koldan piyasadaki sorunlarla mücadele etmeye çalıştığını söyleyen Akın, bölgede verilebilecek projelerden teknolojinin transferine kadar birçok alanda firmalara yardımcı olmaya çalıştıklarını dile getirdi.

Kaynak: Diyarbakır Söz