Yem fiyatında artış

Van Ticaret Borsası (VATBO) Yönetim Kurulu Başkanı Feridun Irak, maliyetlerin çok yüksek olmasından dolayı besicinin çaresiz kaldığını, verilen fiyata razı gelerek bu sektörden hızla çıktığını söyledi.

Yem fiyatında artış

İHA muhabirine açıklamalarda bulunan Feridun Irak, içinde bulunduğumuz yıl yaşanan kuraklığın tarım sektörünü olumsuz etkilediğini söyledi. Bu sektörde faaliyet gösteren çiftçilerin çok büyük mağduriyet yaşadığını kaydeden Irak, “Kuraklıktan dolayı yükselen kaba yem fiyatları bir taraftan besi maliyetlerini çok fazla yükseltirken diğer taraftan ise kombinalar ve mezbahalar alım fiyatlarını geçen yıllara göre ya yükseltmemişler ya da aksine daha da düşürmenin yoluna gitmişlerdir. Maliyetlerin çok yüksek olmasından dolayı besici çaresiz kaldığından verilen fiyata razı olmakta ve bu sektörden hızla çıkmaktadırlar. Biran önce tedbir alınmaması halinde insanoğlunun beslenmesinin temelini oluşturan son derece stratejik sektör olan hayvancılıkta daha fazla dışa bağımlı olmamız kaçınılmazdır.

YEM DESTEĞİ VERİLMELİ

Besicilerimize mutlaka yem desteği verilmelidir. Besicilerin bir nevi güvencesi olan et balık kurumları fiyatlarda iyileştirme yaparak hayvan alımına geçmelidirler. Bu arada depremden dolayı alımlarını durduran Van Et-Balık Kurumu da biran önce devreye girmelidir. Sayın Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker’in ilimizi ziyareti sırasında Van-Et Balık Kurumu’nun bayramdan sonra alımlara başlayacağını söylemişlerdi. Ancak henüz alımların başlamadığını görüyoruz. Ne zaman başlayacağı ise net olarak ifade edilmemektedir” dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz