Yem fiyatları düşündürücü

Malatya Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın, yem bitkileri üretimindeki azalma nedeniyle fiyatların arttığını, bakanlığın bu konuda sürdürdüğü çalışmayı tamamlamasını beklediklerini belirtti.

Yem fiyatları düşündürücü

Malatya Damızlık Koyun ve Keçi Yetiştiricileri Birliği Başkanı İhsan Akın, yem bitkileri üretimindeki azalma nedeniyle fiyatların arttığını, bakanlığın bu konuda sürdürdüğü çalışmayı tamamlamasını beklediklerini belirtti. Akın, önlem alınmaması durumunda damızlık hayvanların satılacağını, hayvan varlığının azalacağını kaydetti.

Birlikten yapılan açıklamaya göre, koyun ve keçi yetiştiricilerine yönelik Yeşilyurt ilçesine bağlı köy ve yaylalarda 2012 yılı koyun keçi destekleme müracaatı hakkında bilgilendirme toplantısı yapıldı. Toplantıda, danışmanlık hizmetleri, mera sıkıntısı, verilen destekler ve hayvan kayıtları ile ilgili bilgi verildi.

BİLGİLENDİRME ÇALIŞMALARI

Birlik Başkanı İhsan Akın, toplantıda yaptığı konuşmada, 2012 yılı anaç koyun keçi destekleme şartlarındaki uyulması zorunlu olan değişikliklerin bilinmesi ve yetiştiricilerin mağdur olmamaları için ilçe, köy ve yayla bilgilendirme çalışmalarına başladıklarını belirtti. İlk çalışmalarını Seyituşağı Yaylası'nda düzenlenen toplantıyla başladıklarını anlatan Akın, şöyle devam etti: "Buradaki yetiştiricilerimize koyun keçi desteklemesinden yetiştiricilerin en iyi şekilde faydalanmaları için belge ve bilgi konusunda eksiksiz müracaatların gıda, tarım ve hayvancılık il ilçe müdürlüğüne yapılabilmesi için gerekli tüm konularda bilgilendirme yaptık. Amacımız, tüm yetiştiricilerimizin devletimizin sağlamış olduğu imkan ve desteklerden yararlanmasını sağlamaktır. Yine yetiştiricilerimizin sorunlarını, şikayetlerini ve taleplerini ise yerinde görüp dinliyoruz. Almış olduğumuz sorun ve şikayetleri ilgili kurumlara ileterek çözüm arayışına giriyoruz."

DAHA FAZLA DESTEK

Hayvan yetiştiricilerine daha fazla destek verilmesini istediklerinin altını çizen Akın, "Kırsal göç, insanlarımızın temel ihtiyaçlarıyla ilgili sorunlarının çözüme kavuşturulmamasından kaynaklanmaktadır. Hayvancılık ve yetiştiricilerimiz desteklendiği halde, hem kırsal kesimdeki göç engellenmiş olacak, hem de hayvansal alandaki üretim oranımız artmış olacaktır. Biz göstermelik program ve projelere karşıyız. Kalıcı ve sürdürülebilir destek ve uygulamalar bekliyoruz." şeklinde konuştu.

Malatya'da bazı ilçelerdeki kuraklık nedeniyle tarımsal üretimde sıkıntı yaşandığını anlatan Akın, yem bitkisi üretiminde azalma nedeniyle fiyatların yükseldiğini ve üreticilerin önemli oranda yem sıkıntısı çekmeye başladığını vurguladı. Bu konuda Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı'nın başlattığı çalışmaların kısa sürede sonuçlandırılmasını beklediklerini ifade eden Akın, "Aksi halde damızlık hayvanlar kesime gönderilir ve bu durum ise hayvancılık üretimimizi önemli ölçüde sıkıntıya koyar." ifadesini kullandı.font-family

Kaynak: Diyarbakır Söz