Yeni teşvik sistemi

Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri İlhan Karakoyun, Yeni teşvik paketine ilişkin, bölgeye yönelik yatırım taleplerinin artacağını öngördüklerini belirtti.

Yeni teşvik sistemi

Karacadağ Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri İlhan Karakoyun, geçen hafta açıklanan yeni teşvik paketinde, Diyarbakır ve Şanlıurfa'nın 6. bölgede yer alarak büyük bir fırsat yakaladığını belirtti.

GAP'ın en avantajlı illeri olan Diyarbakır ve Şanlıurfa'nın dinamik ekonomik yapıları, genç nüfusları ve jeostratejik konumlarının yanında, teşviklerden de en fazla yararlanacak 15 il arasında yer aldığını ifade eden Karakoyun, bu fırsatın en iyi şekilde değerlendirilmesi halinde, bölgenin çok kısa zamanda büyük bir sıçrama yapmasının mümkün olduğunu kaydetti.

YENİ TEŞVİK ALANLARI

Karakoyun, yeni yatırımları bölgeye çekmek ve mevcut yatırımları geliştirmek için bölgedeki yatırım iklimi ile sanayi altyapısını iyileştirmek, bölgenin potansiyellerini ve fırsatlarını iyi tanıtmak gerektiğini anlatan Karakoyun, şunları kaydetti:

"Eski sistemde düzey-2 bölgeleri baz alınarak oluşturulan 4 bölge, illerin ekonomik ve sosyal gelişmişlik düzeyleri göz önünde bulundurularak iller bazında 6 bölgeye çıkarılmıştır.

BÖLGENİN KAZANACAKLARI

Karacadağ Kalkınma Ajansı'nın faaliyet gösterdiği Diyarbakır ve Şanlıurfa teşviklerin en fazla uygulanacağı 6. bölgede yer alıyor. Bu illerde yatırım yapacak olanların, ödemeleri gereken sigorta primi, işveren hissesinin asgari ücrete tekabül eden tutarı 10 yıl süreyle (31 Aralık 2013 tarihinden sonraki yatırımlarda 7 yıl), yatırımların organize sanayi bölgelerinde yapılması halinde ise 12 yıl süreyle devlet tarafından karşılanacaktır. 6. bölgede yatırım yapacak olan yatırımcı sigorta primi, işveren payını, sigorta primi işçi payını ve gelir vergisi stopajını ödemeyecek. Bir işçinin yatırımcıya maliyeti sadece net asgari ücreti olacak. 6. bölgede yatırım yapacak firmaların yatırımlarının yüzde 50'sine, organize sanayi bölgelerinde yapılacak yatırımlar için ise yüzde 55'ine tekabül eden tutar kadar vergi ödeme yükümlülüğünden muaf tutulacak. Yeni teşvik sisteminde OSB'lere ek kolaylıklar getiriliyor.

Bu sistemle bölgemize yönelik yatırım taleplerinin artacağını öngörüyoruz. Bu yatırımları çekmek ve doğru yönlendirmek için OSB'lerimizin altyapılarını ve kapasitelerini geliştirmeliyiz."

Kaynak: Diyarbakır Söz