Yeni yılda esnafı sıkıntı bekliyor

Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı (DESOB) Alican Ebedinoğlu, 1 Ocak 2013 yılında yürürlüğe girecek olan 6333 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanunu ile de tüm esnaf ve tüccarları yeni yılda büyük sıkıntılar beklemekte olduğunu söyledi.

Yeni yılda esnafı sıkıntı bekliyor

Fırat AVCIL

DİYARBAKIR Diyarbakır Esnaf ve Sanatkarlar Odası Başkanı (DESOB) Alican Ebedinoğlu, 1 Ocak 2013 yılında yürürlüğe girecek olan 6333 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanunu ile de tüm esnaf ve tüccarların sıkıntıya düşeceğini söyledi.

DESOB merkezinde düzenlenen basın toplantısında esnaf ve tüccarların yeni yılda uygulanacak kanunların büyük sorunlar yaşatacağını aktaran Başkan Ebedinoğlu, yıllardır bölgede yaşanan bütün olumsuzluklara rağmen toplumsal olaylarda zaman zaman işyerini açamayan kredilere ulaşamayan, elektrik kesintileri nedeniyle verimli çalışamayan yaklaşık 100 bin çalışan ile istihdamın en büyüğünü oluşturan esnaf sanatkar ve tüccarlar, 2013 yılında yürürlüğe girecek olan yasalar, bu sıkıntıların üzerine yeni sıkıntılar ve cezalar getirmekte olduğunu dile getirerek, bu belgesi olmayan fırıncı, kasap, lokantacılar, tatlıcılar, marketler gibi esnafların faaliyet gösteremeyeceğini kaydetti.

‘HİJYEN EĞİTİM ALMA ŞARTI’

Ebedinoğlu, “Gıda imalat ve satıcıları, pazarcı esnafı ve ticari araç sahiplerini kapsamakla birlikte 1 Ocak 2013 yılında yürürlüğe girecek olan 6333 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanunu ile de tüm esnaf ve tüccarımızı yeni yılda büyük sıkıntılar beklemektedir. Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının ‘Türk Gıda Kodeksi 4 Ocak 2012 tarihli ve 28163 sayılı resmi gazetede yayımlanan tebliğe göre gıda üretiminde, dağıtımında ve satışında çalışan personelin genel hijyen eğitiminden geçirilerek ‘hijyen eğitimi belgesi’ almaları zorunlu hale getirilmiştir. Bu belgesi olmayan fırıncı, kasap, lokantacılar, tatlıcılar, marketler v.b. esnaflarımız faaliyet gösteremeyecek ve işe yeni başlayacak olan personelde de hijyen eğitim belgesi almış olma şartı getirilmiştir” dedi.

KAYIT YAPAMAYAN MEN EDİLECEK

Gıda,Tarım ve Hayvancılık Bakanlığının 5596 sayılı yasası ile 2013 yılından itibaren gıda ürünleri üretip satanlar için kayıt belgesi, sadece gıda ürünleri satışı yapan yerlerinde onay belgesi alması zorunluluğu getirildiğine dikkat çeken Ebedinoğlu, gıda üreticileri bakanlığın ilçe tarım müdürlüklerine kayıt yaptırmak durumunda olduğunu ve kayıt yaptırmayan işletmelerin gıda üretimi yapması yasaklanacağını belirterek şöyle devam etti: “İlçe Tarım Müdürlüklerine kayıt işlemlerini yaptırmadan faaliyet gösterdiği tespit edilen perakende işyerlerine bin 187 TL, üretim yerlerine 2 bin 375 TL idari para cezası uygulanacaktır. Ayrıca onay belgesi almadan faaliyet gösteren işyerlerine 11.875 TL idari para cezası ve faaliyetten men cezası verilecektir. Gıda işletmeleri kayıt kapsamındaki işletmeleri için işyeri açma ve çalışma ruhsatı aldıktan sonra en geç 30 gün içerisinde yetkili merciye başvurmaları gerekmektedir” diye konuştu.

3 HAFTA ÜST ÜSTE TEZGAHINI AÇMAYANA İPTAL CEZASI

Pazarcı esnafında yeni uygulanacak kanunlardan etkileneceğini ifade eden DESOB Başkanı Ebedinoğlu, “Bir diğer meslek grubumuz olan pazarcı esnafımıza yönelik olarak da 5957 sayılı yenihaller kanununa eklenen bir madde ile artık 01 Ocak 2013 tarihinden itibaren pazarcı esnafımızın tezgâhlarını kiraya verme veya devretme hakları ellerinden alınmıştır. Yeni yasa ile 3 hafta üst üste tezgahını açmayan veya açamayan esnafımızın tezgahının iptali gündemdedir.

2013 yılında yürürlüğe girecek olan söz konusu kanunların esnafa büyük sorunlar yaşatacağına aktaran Ebedinoğlu, esnafın büyük cezalarla karşı karşıya kalacağını hatırlattı. Ebedinoğlu, “Tüm esnaf sanatkar ve tüccarlarımızı ilgilendiren ve 1 Ocak 2013 tarihinde yürürlüğe girecek olan 6331 sayılı iş sağlığı ve güvenliği kanunu ile bir ve iki yıllık kademeli geçiş süreci ardından işin türüne ve niteliğine bakılmaksızın bir düzenleme getirilmiştir. Buna göre esnaf sanatkar ve tüccarlarımız tek kişi çalıştırsa bile bir iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi çalıştırmak veya hizmet satın alma zorunluluğu getirilmiştir. 30 Haziran 2012 tarihinde yayınlanan yasa ile yapılan işin türü ve niteliğine bakılmaksızın bir düzenleme getirildi. İşyeri hekimi ve iş güvenliği uzmanı çalıştırma yükümlülüğünde 50 olan çalışan sınırı ve sanayiden sayılma şartı kaldırıldı.

 “2013 YILI ESNAF ÇOK SORUN YAŞAYACAK”

Yani tek bir işçi çalıştıran esnaf ve tüccarımız dahi bir iş güvenliği uzmanı ve işyeri hekimi çalıştırmak zorunda olacaktır. Ancak alt yapısı hazırlanmadan yapılan bu yasanın uygulanmasında çeşitli sıkıntılar ortaya çıkmaktadır. Öncelikle ilimizde eski yerleşim yerlerindeki esnaf ve tüccarlarımızın bulunduğu binaların iskan ruhsatı bulunmadığından bu şartları yerine getirmeleri çok zor görünmektedir. Bu tür yerler için imar affı çıkması gerekmektedir. Bir diğer sıkıntı ise görevlendirilecek iş güvenliği uzmanı ile iş yeri hekimi sıkıntısının yaşanacağı ortadadır. Esnaf sanatkar ve tüccar kardeşlerim devletin çıkarmış olduğu bu yasaları göz önüne alarak biran önce gerekli çalışmalarınızı yapmanızı öneriyorum. Çünkü 2013 yılında itibaren bu yeni yasalar nedeniyle çok ciddi cezalar ile karşı karşıya kalabilirsiniz” şeklinde konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler