Görüş Bildir

Yerli otomobil "kamuflajsız" görücüye çıkacak

Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, "Hedefimiz, 2018 İstanbul Autoshow'da aracımızın tasarımıyla, teknolojisiyle tüketicimizin, halkımızın beğenisine sunulması. Yerli otomobili kamuflajsız, son haliyle orada görebiliriz" dedi.

Yerli otomobil

Bakan Işık, Kanal 24 televizyonunda yerli otomobil projesine ilişkin soruları yanıtladı.

Gebze'de yerli otomobildeki son durumu ele aldıklarını bildiren Işık, bu konudaki çalışmaların arzu edilen şekilde yürüdüğünü belirtti. Yerli otomobil konusunun bazıları tarafından "seçim öncesi atraksiyonu" diye yazılıp, değerlendirildiğini vurgulayan Işık, başarıyla sonuçlandırmak istedikleri bir proje olduğu için çok yoğun çalıştıklarını anlattı.

Işık, 2020 yılından önce seri üretime geçmiş, halkın beğenisini kazanacak bir Türk markasıyla, fikri mülkiyet haklarının ülkeye ait olduğu, teknolojisinin Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumu (TÜBİTAK) liderliğinde geliştirildiği ve üretiminde en az yüzde 85'inin Türkiye’de yapıldığı yerli otomobili yollara çıkaracaklarını ifade etti.

YERLİ OTOMOBİL GÖRÜCÜYE ÇIKIYOR

Yerli otomobilin 4 prototipi bulunduğuna değinen Işık, "Prototiplerin 3'ü hazırdı. Şimdi crossover yani halkın çok kullandığı tabirle jip dediğimiz prototipte, 22 Aralık'ta hazır olacak. O geldikten sonra üzerine TÜBİTAK’ın teknolojisi yükleniyor, sonra testler yapılıyor aslında çok uzun yoğun ve yorucu bir çalışma yapılıyor. Yine kamuflajlı olacak, hatları belli olmayacak. Asıl hatlar ne zaman belli olacak diye bir merak var, 2016'nın sonunda inşallah filo üretimini de yapmış olacağız. Önümüzdeki yılın sonunda da Allah ömür verirse, sağlıkla sıhhatle önümüzdeki zamanlarda belki filoyu göstermiş olursunuz" diye konuştu.

Işık, 30-40 araç üreteceklerini, her türlü arazi mevsim ve iklim şartlarında test edeceklerini belirterek, şöyle devam etti:

"Belki ilk defa sizinle paylaşıyorum, 2018 yılında İstanbul Autoshow'da araçları göreceğiz. Zannediyorum 2018'de örtüyü çekeriz. Hedefimiz, planımız 2018'in İstanbul Autoshow'da aracımızın tasarımıyla, teknolojisiyle tüketicimizin, halkımızın beğenisine sunulması. Yerli otomobili kamuflajsız, son haliyle orada görebiliriz. Güzel, uyumlu bir çalışma var inşallah 2016'nın sonunda filo 2018'de de aracın satışa hazır halini kamuflajsız olarak göreceğiz. Otomobil fuarını inşallah bu noktada fırsat olarak değerlendireceğiz."

Bakan Işık, yerli otomobilde TÜBİTAK'ın yanında, Saab ve News firmalarından ekiplerle de çalıştıklarına işaret etti. Işık, projenin Türkiye'nin marka üretmesi ve teknoloji geliştirme platformu oluşturması açısından çok önemli olduğuna dikkati çekerek, gelecekte batarya kullanım alanlarının artacağını bildirdi. Işık, bu kapsamda yürütülen çalışmalarla Türkiye'nin batarya teknolojilerinde de dünyanın iddialı ülkeleri arasına gireceğini kaydetti.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi