Görüş Bildir

Yılbaşı Sepeti’ne devlet düzenlemesi! Alkol ve tütün yasak

Marketlerde satılan yılbaşı sepetlerine bundan böyle alkol ve tütün mamulleri bırakılamayacak. Resmi Gazete’de yayımlanan kararın gerekçesiyle ilgili detaylar haberimizde…

Yılbaşı Sepeti’ne devlet düzenlemesi! Alkol ve tütün yasak

Resmi Gazete’de bu sabah yayımlanan Tütün ve Alkol Piyasası Düzenleme Kurumu (TAPDK) kararına göre, “Tütün Mamulleri ve Alkollü İçkilerin Satışına ve Sunumuna İlişkin Usul ve Esaslar HakkındaYönetmelik’in 19 uncu ve 20 nci maddeleri çerçevesinde, Kurumumuzdan alınmış perakende tütün mamulü ve/veya alkollü içki satış belgesine haiz perakende satış yerlerinde satışa sunulan yılbaşı sepetlerinin içerisinde tütün mamullerinin ve alkollü içkilerin yer almaması” kararı alındı.

Türkiye Esnaf Sanatkarlar Konfederasyonu Başkanı Bendevi Palandöken daha önce ruhsatı olan olmayan her işletmenini kafasına göre alkollü yılbaşı sepeti hazırladığını belirtirken şimdiki uygulamanın bunu ortadan kaldıracağını belirtti. Marketlerin alkollü yılbaşı sepeti satamamaktan dolayı ekonomik zarara da uğrayabileceğini vurgulayan Palandöken, “ Daha evvelden biz ikaz ediyorduk. Bu sepetler ruhsatla satıldığı zaman denetime tabi olur. Yılbaşı sepetini ruhsatıyla yapan insanlar ekonomik bir kayba uğrayacak. Yurttaş için ise sağlık açısından olumlu bir durum” dedi.

Tüketici Sorunları Derneği Başkanı Aydın Ağaoğlu ise konuya ilişkin yaptığı değerlendirmesinde “Kuşkusuz bazı kişilerde alışkanlık yaparak alkolizmin pençesine düşürdüğü bilinen alkollü içkinin tüketilmesinden kaçınılmalı ve Anayasa gereği de devlet kötü alışkanlıklara karşı vatandaşlarını koruyacak tedbirleri de almalıdır. Ancak, devletin kaynağını aldığını bu Anayasa yürürlükte iken uzun dönem boyunca kamu tarafından üretilen, dağıtılan halen de üretim ve satışının yasal olduğu alkollü içkilerin yılbaşı hediye paketi içine konulmasının yasaklanması ilginç bir çelişki oluşturmakta ve tüketicilerin seçme hakkına müdahale edilmektedir” dedi.

Ağaoğlu açıklamasının devamında “İlk bakışta içki içilmesinin caydırılması, önlenmesi bakımından olumlu görünen bu düzenleme diğer taraftan da üretim ve satışının yasal olduğu bir ürünün hediye paketine girip, girmeyeceğine devlet müdahalesi anlamındadır” şeklinde konuştu.

KARARA KARŞI DAVA AÇILABİLİR

Kararı 'maksadını aşan ve yasaklayıcı bir idari karar olarak’ yorumlayan Avukat Cevat Kazma "Alkol ve tütün mamullerini satma yetkisi olmayan işletmeler, içinde bu tür ürünlerin olduğu sepetleri satması yönetmelik hükümlerine aykırıdır. Ancak satma yetkisi olan işletmelerde, marketlerde hem alkollü hem de alkolsüz ürünlerin olduğu sepetler bulunuyor. Maksadını aşan ve yasaklayıcı bir idari karardır. Alkol ve tütün mamulleri satma ruhsatı olan işletmeler, bu tür sepetleri de hazırlayarak satma yetkisine sahiptir. Zincir marketler, alkol ve tütün mamülleri satma ruhsatı olan işletmeler bu karara karşı 60 gün içerisinde idari işlemin iptali davasını idare mahkemelesinde açabilirler. Bu kazanılmış bir haktır ve idari bir işlem ile yasaklanamaz" dedi.

Kaynak: Hürriyet

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi