Görüş Bildir

Yıldırım: 4.5G cepleri yakabilir

Ulaştırma Bakanı Binali Yıldırım, 4,5G teknolojisinin sınırlı sürede ve önceleri şehir merkezlerinde kullanılabileceğini söyledi; "Burada hız çok yüksek. Gençlere bir uyarım; cepleri yakabilir" diye konuştu.

Yıldırım: 4.5G cepleri yakabilir

Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Binali Yıldırım, 4,5G teknolojisine dair konuştu. Mobil internet hızının artmasına dikkat çeken Yıldırım, gençlere kotaya dikkat edin uyarısı yaptı:

"Burada hız çok yüksek, gençlere bir uyarım cepleri yakabilir. Denetimli olmakta fayda var. Ne kadar yüksek hızla gidersek aynı zamanda fatura da o kadar yüksek olur. Onun için herkes kendisi karar verecek. Ya hızdan fedakarlık yapacağız ya da kota ile buna engel olacağız."

'Her yerde ve hemen kullanılamayacak'

Yeni teknolojinin ilk başta şehir merkezlerinde kullanılabileceğini ve tüm Türkiye'ye yayılmasının zaman alacağını söyleyen Bakan Yıldırım, "2023'te ülkemizin tamamında kullanılacak" dedi.

Yıldırım, "Kullanılmaya başlandığı anda sınırlı sürede bu yılın sonuna kadar bütün şehir merkezlerinde çekecek. Bu da nüfusun yüzde 80'ine tekabül etmektedir" diye konuştu.

'Çekiyorsa iletişim var demektir'

"İletişim yollarının bir kısmı yerin altından bir kısmı da yerin üstünden gelecek" diyen Ulaştırma Bakanı, "Telefonu açtığında çekiyorsa o iletişim yolu var demektir" değerlendirmesinde bulundu. Yıldırım şöyle devam etti:

"Eskiden 2G'de SMS ve ses vardı sadece, 3G gelince internet çalışmaya başladı. Biraz uzun filmler ve yazılar olunca uzun sürede gelmeye başlayınca millet de karınca hızı ile internet demeye başladı. Hız ihtiyacı arttı ve arkadaşlarımız çalışmaya başladı. Demek ki iletişim yolları yeterli gelmiyor. Şerit sayısını artırmaya karar verdik."

'13 bin 302 baz istasyonu hazır'

Bakan Yıldırım, "4,5G'nin en önemli özelliği cep telefonundan veri, doküman gibi bilgilerin nakledilmesinde hızın artmasıdır. Bu birinci husus. İkinci husus da 4,5G ile birlikte 5G'ye bir adım daha yaklaşmış oluyoruz" diye konuştu.

Yıldırım, "Yarın Türkiye'nin her yerinde sınırlı da olsa 4,5G hizmetini vatandaşlar alabilecekler. Faal 4 bin 600 civarında istasyon var. Aktif hale getirilmek üzere de 13 bin 302 baz istasyonu kurulmuş durumda. Önümüzdeki aylarda bu süratle yayılacak" diye devam etti.

"Bugünden yarına her yerde 4,5G çekecek diye düşünmesinler, bunun zamanı var" diyen Bakan Yıldırım, hız artırımının asıl faydasının kalkınmaya olduğunu söyledi.

'Gençlere uyarım, cepleri yakar'

4,5G'nin hızına dikkat çeken Bakan Yıldırım, "Burada hız çok yüksek, gençlere bir uyarım cepleri yakabilir. Denetimli olmakta fayda var. Ne kadar yüksek hızla gidersek aynı zamanda fatura da o kadar yüksek olur. Onun için herkes kendisi karar verecek. Ya hızdan fedakarlık yapacağız ya da kota ile buna engel olacağız" dedi.

'Cihazların yarısı 4,5G uyumlu'

Bakan Yıldırım, "Bundan sonra yatırımlarımızı geleceğe teknolojiye yapacağız. Mevcut akıllı cihazların yarıya yakını 4.5G'ye uyumlu durumda. Diğer kısım cihazlara sahip vatandaşlar için de yeni akıllı cihazlar gerekecek. Bir yandan da yerli cep telefonunlarının Türkiye'de imal edilmesi konusunda da tedbir almalıyız. Bu tedbirlerin ne olacağı konusu da önümüzdeki günlerde netlik kazanacak" diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi