Görüş Bildir

Yoksulluk sınırı 4.512 lira

Türk-İş'in araştırmasına göre, aralık ayında 4 kişilik bir ailenin yoksulluk sınırı 4 bin 512 lira oldu. Bu rakam, zamla birlikte 1300 lira olması beklenen asgari ücretin neredeyse 3 buçuk katı. Ortalama bir memur maaşı da yoksulluk sınırının yaklaşık yarısına denk geliyor.

Yoksulluk sınırı 4.512 lira

Türk-İş'in araştırmasına göre, aralık ayında 4 kişilik bir ailenin açlık sınırı bin 385 lira, yoksulluk sınırı 4 bin 512 lira oldu.

Türk-İş, çalışanların geçim koşullarını ortaya koymak ve temel ihtiyaç maddelerindeki fiyat değişikliğinin aile bütçesine yansımalarını belirlemek amacıyla her ay yaptırdığı "açlık ve yoksulluk sınırı" araştırmasının Aralık 2015 sonuçlarını açıkladı.

Araştırmaya göre, 4 kişilik bir ailenin sağlıklı, dengeli ve yeterli beslenebilmesi için yapması gereken gıda harcaması tutarı açlık sınırı bin 385 lira 26 kuruş, gıda harcaması ile giyim, konut (kira, elektrik, su, yakıt), ulaşım, eğitim, sağlık ve benzer ihtiyaçlar için yapılması zorunlu diğer harcamaların toplam tutarı ise (yoksulluk sınırı) 4 bin 512 lira 25 kuruş oldu. Bekar bir çalışanın aylık yaşama maliyeti ise bin 682 lira 57 kuruş olarak hesaplandı.

Ankara'da yaşayan dört kişilik bir ailenin gıda için yapması gereken asgari harcama tutarı bir önceki aya göre yüzde 0,38 azaldı. Yılın 12 aylık dönemi sonunda artış yüzde 12,41 oldu. Gıda enflasyonunda son 12 aydaki artış yüzde 12,41 olarak hesaplandı.         

TAVUK FİYATI GERİLEDİ, BALIK ARTTI

Süt, yoğurt, peynir grubunda bu ay bazı marketlerde ve bazı süt ürünlerinde fiyatlar yükseltildikten sonra indirim adı altında geçen ayki fiyatlara etikette yer verildiği belirtilirken, yoğurt ve peynir fiyatı değişmedi.

Et, tavuk, balık, sakatat, bakliyat ürünlerinin bulunduğu grupta et fiyatı aynı kalırken tavuk fiyatı biraz geriledi, balık fiyatında ise artış tespit edildi. Yumurta fiyatı ise geriledi. Bakliyat ürünlerinde de nohut fiyatındaki artış dışında bu ay önemli bir değişiklik tespit edilemedi.

Yaş sebze meyve fiyatlarında ise sadece patates fiyatları geriledi. Ortalama sebze fiyatı biraz arttı, meyve fiyatı ise geriledi. Geçen ay 3,48 lira olarak hesaplanan ortalama yaş sebze kilogram fiyatı bu ay 3,46 lira oldu. Ortalama kilogram sebze fiyatı bu ay 3,68 lira ve meyve kilogram fiyatı ise 2,94 lira olarak hesaplandı.

Ekmek, pirinç, un, makarna, irmik gibi ürünlerin bulunduğu grupta önemli değişiklik olmadı. 

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi