Görüş Bildir

Yüksek verimin beklendiği buğdayda gözler hasatta

Geçen yıl kuraklık nedeniyle büyük bir ürün kaybının yaşandığı hububatta, yağışların istenilen düzeyde yağması nedeniyle bölge genelinde olduğu gibi Diyarbakır'da da bu sene hububat ürünlerinde iyi bir rekolte bekleniyor.

Yüksek verimin beklendiği buğdayda gözler hasatta

Son günlerde bölge illerinde olduğu gibi Diyarbakır'da da etkili olan yağmur, çiftçinin yüzünü güldürdü.

Son birkaç yıldır kuraklığın etkisini yaşayan Diyarbakır çiftçileri, son zamanlarda yağan yağışlardan dolayı başta buğday, arpa, mısır, mercimek gibi ekili tarım arazilerine büyük katkı sağladı.

Çınar ilçesine bağlı kırsal Yaprakbaşı (Barê) Mahallesi çiftçileri, bu yıl buğday başta olmak üzere hububatta rekoltenin yüksek olmasını beklediklerini söyledi.

Yaklaşık üç hafta sonra buğday hasadına başlanacağını aktaran çiftiçiler, buğdaydan önce arpa hasadının yapılacağı bilgisi paylaştı.

Geçen sene dağlık alanlarda verim alamadıklarını belirten çiftçiler, bu yıl dönüm başına 300-400 kilogramlık bir hasat beklentilerinin olduğunu belirtti.

"2 SENE ÜST ÜSTE KURAKLIK GEÇİRDİK, BU YIL DAHA İYİDİR"

Diğer seneye göre bu yıl yağmur daha iyi yağdığını söyleyen Hidayet Sunyar, "Geçen sene dağlık alanlarda ekin alınmazken şimdi ise çok şükür 300-400 kilo verim alınıyor. 2 sene üst üste kuraklık geçirdik, bu yıl daha iyidir. 7-10 gün içerisinde biçerdöverlerin gelmesi gerekirken yağışların geç gelmesinden dolayı bir ay sonra biçerdöverlerin gelmesi gerekiyor. Ekinlerin biçilmesi 15-20 gün daha geç oldu. 2 gün önce çok güzel bir yağmur yağdı, yarında yağmur var deniliyor. O da gelirse bir sıkıntı yaşanmayız, çok güzel ürün alırız inşallah. Sulu olmayan tarlalarda dönüm başına 300-400 kilo olurken sulu olan tarlalarda ise 600-700 kilo buğday geliyor. Arpada sulu tarla 500 kilo, susuz tarla ise 300 kilo. Mercimek ise 250 kilo verim alınıyor." şeklinde konuştu.

"Sonradan yağan yağışların yeterli olması insanları gerçekten de sevindirdi"

Kış aylarında yağmurun yağmamasından dolayı çiftçileri endişelendirdiğini dile getiren Hasip Suna, "İlk başlarda yağmurun olmamasından dolayı halkın biraz korkusu vardı. Sonradan yağan yağışların yeterli olması insanları gerçekten de sevindirdi. Yalnız bazı tarlalarda dengesizlik sulamadan dolayı yanıklar oldu, onun verimi biraz az bekleniliyor. Ama çoğunluk olarak elhamdülillah bu sene olumlu bir rekolte geleceğini bekliyoruz. Geçen sene kuraklıktan dolayı bazı tarlalar biçilmedi. Özellikle dağlık alanlar kuraklık olarak geçti. Diğer kısımlarda ise dönüm başına 60-70 kilogram verdi. Bu yıl yaklaşık 250-300 kilo bekleniliyor. Derik ve Kızıltepe'den gelen haberler bu yöndedir, inşallah bizde aynısını burada bekliyoruz." ifadelerini kullandı

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Haber Merkezi