Zam’a tepkiler

Seçimlerden sonra başlayan vergi artışlarına ve zamlara akaryakıtın da dahil edilmesine ekonomist ve siyasetçiler tepki gösterdi.

Zam’a tepkiler

KİRLİ BİR OPERASYON MU?

Ak Parti Merkez Karar Yönetim Kurumu (MKYK) Üyesi Metin Külünk, karyakıta yapılan ÖTV zammına tepki göstererek 'kirli operasyon' nitelemesinde bulundu. Külünk dikkat çeken paylaşımında şu ifadelere yer verdi; “Akaryakıta yapılan ÖTV zammının 15 Temmuz gecesine de hem de Sala okunmasının hemen ardına denk getirilmesi kirli bir operasyona benziyor.

Salalar okunurken ÖTV zammının ilan edilmesine kim veya kimler sebebiyet vermişse derhal görevden alınmalı. Ayrıca bu zammın enflasyonu körükleyeceği gerçeğinin gözardı edilmesinin üzerinde de ayrı düşünmek gerekiyor."

İYİ Parti Genel Başkanı Meral Akşener, peş peşe yapılan zamlar sonrası; “Geçtiğimiz hafta yapılan zamlarla, yeni maaşlar daha yatmadan erimişti. Dün gece itibariyle, eski maaşları da yemeye başladılar. Peki iktidarın şatafatlı hayatında bir değişim var mı? Yok! Cefayı bal eylemek millete, sefasını sürmekse saray ve şürekâsına” dedi.

“YAZIKLAR OLSUN”

Gelecek Partisi Genel Başkanı Ahmet Davutoğlu paylaşımında, “Bu asil milletin kahramanlık destanı yazdığı günün gecesinde salalar okunurken iktidarın milletimize reva gördüğü bu zam kabul edilemez, yazıklar olsun.”

BARDAKLA BENZİN ALIMI

CHP Erzincan Milletvekili Mustafa Sarıgül, akaryakıta yapılan Özel Tüketim Vergisi (ÖTV) zammına tepki gösterdi. Bir akaryakıt istasyonundan bir bardak benzin satın alan Sarıgül, “Bir bardak benzin olmuş 10 lira. Bu 10 lirayla teker nasıl dönecek” diyerek aldığı benzini arabasının tekerine döktü.

BÖYLE BİR ZAM OLUR MU?

CHP Kahramanmaraş Milletvekili Ali Öztunç, akaryakıtta yapılan rekor ÖTV artışını eleştirdi. Öztunç, “15 Temmuz artık FETÖ darbe girişiminin yıldönümü olarak anılmayacak aynı zamanda cumhuriyet tarihinde akaryakıta yapılacak zammın da en büyük yıldönümü olarak anılacak. Böyle bir zam olur mu nasıl vicdanınız var sizin! Akaryakıta bu kadar zam demek iğneden ipliğe her şeye zam gelecek anlamına geliyor. Hiç mi vicdanınız sızlamıyor? Bu zam AKP’nin 'Türkiye Yüzyılı'nın göstergesi. Türkiye Yüzyılı dedikleri meğer zam yüzyılıymış" dedi.

HAKKANİYETE UYGUN DEĞİL

Büyük Birlik Partisi Genel Başkanı Mustafa Destici, ÖTV zammına karşı çıktı. Destici, "Kemer sıkarak ekonomiyi düzeltmek sıradan ekonomi yöneticilerinin de yapabileceği şeyler" dedi. Yüzde 200 üzeri artırımı kabul edilebilir ve hakkaniyetli düzenleme olarak görmeyen Destici, "ÖTV dolaylı bir vergi düzenlemesidir. Yani yoksulla zenginin, geliri düşük olanla yüksek olanın aynı oranda ödediği vergidir. Akaryakıta bu denli zam yapmak yerine mesela, doğalgazda geliri yüksek olanlara uygulanan sübvanse (yüz milyarca TL) ile siyasi partilere verilen milyarlarca TL hazine yardımı kaldırılabilirdi. Ekonominin şoför mahallinde oturanlar kolaycılığa kaçarak, çözümü dolaylı vergilerde bulup faturayı dar gelirli ve üretici ile yüksek gelirlinin sırtına aynı oranda yüklememelidir" ifadelerini kullandı.

“FAKİRLEŞME VE YOKSULLUK ARTACAK”

Zafer Partisi Genel Başkanı Ümit Özdağ “Bu zamlar bütün ürünlere yansıyacak. Fakirleşme ve yoksulluk artacak. Ancak Saray'ın itibar harcamalarında azalma olmayacak. Sarayzadelerin gelirlerinde azalma olmayacak. 5'li çetenin vergi afları devam edecek. İhale almaya devam edecekler. Türk Milleti'ne ait son zenginlikler satılacak. Göçler artarak devam edecek.”

MEMURSEN’DEN İSYANLI TEPKİ

Memur-Sen Genel Başkanı Ali Yalçın, ÖTV zamlarının ardından yayınladığı mesajda fiyat artışlarının alım gücünü düşüreceğini belirtti. Kamu işvereninin enflasyon beklentisini güncellemesi gerektiğini söyleyen Yalçın, toplu sözleşme masasına bu artışları dikkate alarak gelinmesi gerektiğini belirtti.

‘ALIM GÜCÜ DÜŞECEK’

Yalçın, Twitter’da yazdığı mesajında şu ifadelere yer verdi:

“Akaryakıt fiyatlarında yapılan bu artışlar bugünden itibaren bütün gider kalemlerine fazlasıyla yansıtılacaktır. Fiyatlar artacak, enflasyon yükselerek sabit gelirlilerin, emeklilerin alım gücü daha da düşecektir. Kamu işvereni enflasyon beklentisi ve hedefi rakamlarını güncellemelidir. 7. Dönem Toplu Sözleşme masasına bu artışları dikkate alarak; adil, alım gücünü yükseltecek ve beklentilerimizi karşılayacak tekliflerle gelmelidir.”

Kaynak: Diyarbakır Söz