Zeytinyağında tadımcılar yetişecek

İZMİR Ticaret Borsası Başkanı Işınsu Kestelli, zeytinin ve zeytinyağının Türkiye açısından önemine dikkat çekerek, tadım uzmanlarının yetişebilmesi için çalışma yaptıklarını söyledi.

Zeytinyağında tadımcılar yetişecek
Kestelli, "Ticaret geliştikçe kalite standartlarında ve tespit motedlarında değişiklikler ortaya çıkıyor. Zeytinyağının duyusal özellikleri tespiti de önem taşıyor. Üye firmalara ve sektöre destek vermek ve tadım paneli oluşturmak için proje gerçekleştirme kararı aldık" dedi.
İzmir Ticaret Borsası ile Zeytincilik Araştırma İstasyonu Müdürlüğü Zeytinyağı Tadım Paneli Oluşturma Projesi İşbirliği Protokolü düzenlenen törenle imzalandı. Törende konuşan İzmir Ticaret Borsası Başkanı Işınsu Kestelli, zeytinyağı duyusal analizlerini gerçekleştirmek amacıyla tadım paneli projesi yapılacağını açıkladı. Zeytinyağının Ege Bölgesi için taşıdığı önemi vurgulayan Kestelli, şunları söyledi:
"Zeytinyağı sadece bir tarım ürünü, hammadde veya ekonomik faaliyet değildir. Bu topraklar için bir kültür ve yaşam biçimdir. Gastronomi de fenomenidir, bir ilaç ve güzellik iksiridir. Dalı, meyvesi, çekirdeği insanların hayatına değer katıyor. Dünyada sağlıklı beslenme trendi artarken, zeytinyağı yükselen yıldız konumunda. Türkiye bu üründe sahip olduğu yaklaşık 160 milyon ağaç varlığı Türkiye, bu üründe sahip oldukça şanslı bir ülke. Bunun değerini bilmek, korumak, geliştirmek hepimizin görevi."
"DUYUSAL TESPİT ÖNEMLİ"
Kestelli, zeytinyağı üretim ve ticareti konusunda faaliyet gösteren işletmelerin dahil olduğu iki meslek komitesinde toplam 175 üye firmanın bulunduğunu belirterek, "Zeytinyağı işlem hacmi konusunda borsamız Türkiye’de ilk sıralarda. Sektörün gelişmesine katkı sağlamak bizim için çok önemli. Zeytinyağı ağırlıklı olarak Akdeniz ülkelerinde tüketiliyor olsa da ABD ve Uzakdoğu da tüketimi artmakta. Ticaret geliştikçe kalite standartlarında ve tespit metodlerinde değişiklikler ortaya çıkıyor" dedi.

"ZEYTİNYAĞI BİLİNCİ ARTIYOR"

Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı İzmir Zeytinyağı Araştırma Enstitüsü Müdürü Ünal Kaya, Zeytinyağı tadım panellerinin, zeytin üreten ülkeler açısından prestij kaynağı olduğunu söyledi. Önceki yıllarda uluslararası tadımcıların olduğunu, ancak son yıllarda bu sayının giderek azaldığını kaydeden Kaya, şunları söyledi:
"Mevcut tadımcılar belli bir süre sonra emekli oldu ve kısır döngü oluştu. 2011’de tekrar Uluslararası Zeytin Konseyi’ne üye olduk. Projeler hazırladık, tadım ekibi kurmak için çalışma başlattık. 14 kişilik ekibimiz İspanya’ya eğitime gitti. Geldikten sonra uzmanlık için önemli adım atıldı. Temel eğitimleri tamamladık. Her hafta tüm Türkiye’den elde edilen zeytinyağının tadımları gerçekleştirilmektedir. Daha fazla tadımcıya ihtiyacımız var. Son yıllarda tüketici bilinci artıyor. Bu nedenle iyi bir tadım, iyi bir kalite öne çıkıyor" dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz