Görüş Bildir

2016; 5 bin özel harekat polisi alımı ve detayları

2017 yılı da dahil olmak üzere Jandarma Özel Harekat (JÖH) ve Polis Özel Harekat (PÖH) timlerinin sayısının 40 bine çıkarılması planlanıyor. Özel Harekat Dairesi Başkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre 5 bin özel harekat polisi alınacak. Özel harekat polisi alımı ve detayları

2016; 5 bin özel harekat polisi alımı ve detayları

2017 yılı da dahil olmak üzere Jandarma Özel Harekat (JÖH) ve Polis Özel Harekat (PÖH) timlerinin sayısının 40 bine çıkarılması planlanıyor. Özel Harekat Dairesi Başkanlığı tarafından yapılan açıklamaya göre 5 bin özel harekat polisi alınacak. Özel harekat polisi alımı ve detayları

Yürürlüğe giren 82 maddelik Terörle Mücadele Eylem Planı'nda yer alan stratejiye göre; terörle etkili mücadele ederken, önleyici tedbirler planlandı.

Önümüzdeki dönemde risk analizi yapılarak Güneydoğu'dan başlamak üzere Batı illerini de kapsayacak şekilde, kent merkezlerine, ilçelere özel eğitimli personelin görev yapacağı 280 karakol inşa edilecek.

Son operasyonlarda asker-polis işbirliğinin etkili sonuçlar vermesi, operasyonlarda görev alan personelin zamanla tecrübe kazanması ve aralarındaki eşgüdüm bu sonucu doğurdu.

Sivillerin bulunduğu mahallerdeki çatışmalarda sağlanan başarı üzerine Özel Harekat timlerinin sayılarının artırılması kararlaştırıldı.

Halen 12 bin 500 kişilik JÖH taburları bulunuyor. Bu sayı, bu yıl içinde 13 bin 500'e, önümüzdeki yılın sonuna kadar en az 20 bine çıkarılacak.

Halen sayıları 7 bin 800 olan PÖH timlerinin sayısı da 20 bine çıkarılacak. Yeni alınan 5 bin öğrenci, aralıkta eğitime başladı. Bu timler, eylülde görevbaşı yapacak.

Emniyet Genel Müdürlüğü, 4 bin Özel Harekat polisi almak için sınav açtı. 17. dönem mezunlarının ardından yıl içinde 4-5 bin alım daha yapılacak. Meslek içi katılımlarla 20 bin hedefine ulaşılmış olunacak.

SINIR GÜVENLİĞİ ARTACAK

Süreç içinde TSK'ya bağlı iç güvenlik tugaylarıyla birlikte sınır güvenliğinden sorumlu mekanize tugay ve personel sayılarının artırılması da planlanıyor.

Halen 41'i muharip olan 51 tugayda kadro doluluk oranı yüzde 55. Önümüzdeki süreçte, hem tugayların sayılarının artırılması, hem de yeni sözleşmeli er ve erbaş alımı ile personel ihtiyacının karşılanması amaçlanıyor.

Yeni kurulacak bir mekanize tugayın maliyetinin 400-450 milyon doları bulduğu göz önüne alındığında bunun biraz zaman alacağı belirtiliyor.

Özel Harekat Dairesi Başkanlığı, Emniyet Genel Müdürlüğü'nün; banka soygunu ve terör eylemlerine müdahale, rehine kurtarma gibi olağanüstü durumlar ve baskınlar için özel taktik ve silahlar kullanan bir özel kuvvet birimidir. 1983 yılında kurulmuştur. Timler genel olarak terörle mücadele alanında yoğunlaşmış ve hemen hemen her şartta operasyon yapabilmekedir. Özel harekat polisleri, emniyet teşkilatı içinde farklı birimlerde çalışan polis memurları ve PMYO öğrencileri arasından gönüllülük esasına bağlı olarak seçilir ve yetiştirilirler. Balıkesir ve Ankara-Gölbaşı'ndaki eğitim birimlerinden başarıyla mezun olan özel harekat polisleri genellikle Doğu ve Güneydoğu'daki terör bölgelerinde görev alırlar.

İçişleri Bakanlığının onayı ile 22.03.1983 tarihinde Asayiş Dairesi Başkanlığı bünyesinde merkezde "Özel Harekat Şube Müdürlüğü" ve Ankara, İstanbul, İzmir illerinde ise Emniyet Müdürüne doğrudan bağlı olarak "Özel Harekat Grup Amirlikleri" şeklinde teşkilatlandırılmıştır.Günün değişen ve gelişen şartları neticesinde 13.03.1987 yılında Asayiş Dairesi Başkanlığı bünyesinden alınarak 23.02.1988 tarihinde Terörle Mücadele ve Harekat Dairesi Başkanlığı bünyesinde "Özel Harekat Şube Müdürlüğü" olarak 1993 yılına kadar faaliyet göstermiştir. Özellikle bölücü terör olaylarının artması nedeniyle 13.07.1993 yılında Özel Harekat Dairesi Başkanlığı kurulmuş, içinde İzmir İlinin de bulunduğu 48 il Özel Harekat Şube Müdürlükleri, Özel Harekat Dairesine bağlanmıştır.

Özel harekat birimine alınacak personel; teşkilatta çalışmakta olan gönüllü polis memuru vaya komiser sınıfından, kıdeme müessir ceza ve olumsuz sicil almamış, müracaat tarihinde polis memurları için 28, komiser sınıfı için 31 yaşından büyük olmayan, spor ve bedeni geliştirme çalışmalarına yatkın olan, fiziki güce, soğukkanlılığa, hızlı reaksiyona sahip,azimli, dayanıklı olanlar içinden yapılan mülakatta başarılı olanlar özel harekat kursuna alınır. Bu kursu başarı ile bitiren personel özel harekat branşlı olarak kadrolara atanır.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Etiketler:

Editor Hakkında

Muhabir