Aileler pür dikkat

Tüm dünyada olduğu gibi Türkiye’de de madde bağımlılığı sayısı her geçen gün artıyor. Ailelerin en büyük korkularından birisi de madde bağımlılığı olduğuna dikkat çeken UMDER Başkanı Leyla Yağanoğlu, ailelerin esrar kullanan çocuklarını nasıl fark edilebileceğini anlattı.

Aileler pür dikkat

Uyuşturucu ile Mücadele ve Eğitim Derneği (UMDER) Kurucu Başkanı Leyla Yağanoğlu, yaptığı açıklamada, erken yaşlarda esrar kullanımındaki artışın sebepleri, yol açtığı sağlık sorunlarına ilişkin bilgilendirmede bulundu. Yağanoğlu, ailelerin esrar kullanan çocuklarını nasıl fark edebileceklerini aktardı.

"ESKİ KULLANICILAR 'BİZ TEK SEFERDE BAĞIMLI OLDUK' DİYORLAR"

Esrar kullananların direkt şizofreni olabileceklerini belirten Yağanoğlu, "Torbacıların tabiriyle 'ottur, günahı yoktur.' Torbacılar bunu çocuklara lanse ederler. 'Ottur günahı yoktur.' 'Sen daha adam değil misin?' 'Bir kereden bir şey olmaz.' Ne yazık ki bir sürü teşvik edici sokak jargonlarıyla karşılaşıyoruz. Bir seferden bir şey olur. Bakın şu an rehabilitasyon merkezimizde misafirlerimiz var. Eski bağımlı gençler diyorum ben onlara. Artık madde kullanmadıkları için. Pasif dönemde oldukları için. Diyorlar ki 'biz tek seferde bağımlı olduk.' Bir seferden bir şey olmaz demeyelim. Tek seferde bağımlılık gerçekleşir. İrademizi kullandığımız maddeye vermiş oluruz. İrademize sahip olabilmemiz için ilk seferinde 'hayır' diyeceğiz." dedi.

Açıklamasının devamında Yağanoğlu, şunları söyledi:

"Maddeye başlanmasındaki etkenlerden bazıları merak, arkadaş çevresi, ailevi problemler, sosyoekonomik problemlerdir. Ülkemizde şu an üzülerek söylüyorum ki hem uyarıcılar hem uyuşturucular iki dalda bunu doktorlar, uzmanlar ayırıyorlar. Uyarıcıların etkisi farklı, uyuşturucunun etkisi farklı. Ben benim oğlum üzerinden bir örnek vereyim. Diyelim ki ben Ahmet'i çok iyi tanıyorum. Ahmet'te farklılıklar gözlediğim zaman ne kullandığından ziyade hangi maddeyi kullandığını tespit etmek ilk başta doğru bir davranış değil. Mutlak surette bir değişiklik fark ettiğimizde daha dikkatli, daha özverili olmamız gerekiyor. Her maddenin etkisi farklıdır."

Maddelerin bir kısmı uyarıcı bir kısmı uyuşturucu olduğuna dikkat çeken Yağanoğlu, "Uyarıcılar aşırı hareketlenme yapar. Uyuşturucular içe kapanıklık, dönüklük, asosyal, antisosyal kişilik bozukluğu yapar. Biraz önce bahsettiğiniz esrar ileriye dönük şizofreni vakalarıyla karşılaşıyoruz. Metamfetamin denilen bir illet şu anda çok yaygın. Çocuklar direk saldırganlaşıyor, zombi şeklinde dolaşıyorlar fakat çözümsüz değil. Çaresiz değiliz. Bu sene özellikle 2023 yılında eğitim ve öğretimin bazı modüllerine bağımlılıkla ilgili bilgilendirme, farkındalık artırma belki de ders niteliğinde yapılacak. Ciddi anlamda bir çalışma var. Buradan tüm ebeveynlere sesleniyorum. Maddelerin kökü kurutulacak." ifadelerine yer verdi. 

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler