Hem endişeli hem memnun

Eğitimde normalleşme süreciyle ilgili yapılan araştırmalara göre velilerin yüzde 70'i okulların açılmasından memnunken gerekli önlemlerin yetersizliğinden kaynaklı endişeli olanların oranı yüzde 76 olduğu belirlendi.

Hem endişeli hem memnun

Ekim ayı içerisinde NG Araştırma Şirketi tarafından öğrenci ve ailelerinin yüz yüze eğitim durumundan duyduğu memnuniyet, salgın süresince uygulanan online eğitim, okullarda bulaş riski hakkındaki düşünceler, sınıflarda alınan önlemler ve okulların yeniden kapanıp kapanmayacağı yönünde görüşler konusunda bir kamuoyu araştırması yapıldı.

Okulların açılması konusunda yaklaşık her 10 kişiden 6'sı yüz yüze eğitimin başlamasından mutlu olduğunu belirtirken 2'si memnun olmadığını belirtti. Katılımcıların verdiği cevaplar detaylı incelendiğinde ise ortaya ilginç sonuçlar çıktı.

Her 10 kişiden 7'si online eğitimin yeterli olmadığını düşünüyor

Her 10 velinin 6'si okulların açılmasından memnun olduğunu belirtirken 10 öğrencinin 5'i okulların açılmasından memnun. Bu sonuçlara bakarak veliler için okulların açılması daha büyük gelişme olduğu söylenebilir.

Online eğitim yetersizliği alanında yapılan araştırmalarda her 10 kişiden 7'si online eğitimin yeterli olmadığını düşünüyor. Yeterli olduğunu düşünenler ise yaklaşık her 10 kişiden birine karşılık geliyor. Bu sonuçların ana sebebi gelir dağılımı ile ilgili olabileceği düşünülürken yeterli kaynakları olmayan ailelerin online eğitimde daha geride kalıyor olabileceği akıllara geliyor.

Okulların açılmasıyla koronavirüs artar mı?

Normalleşme için adım adım ilerlenen bu günlerde katılımcılara okulların açılmasıyla birlikte vaka sayılarında artış bekleyip beklemediği sorulduğunda çıkan sonuçlar pek iyimser değil. Katılımcıların yüzde 76'sı okulların açılmasının vaka sayılarını arttıracağını, yüzde 15'i ise okulların vaka sayılarına etkisinin olmayacağını düşünüyor.

Normalleşme sürecinin başlamasıyla birlikte okullarda da yüz yüze eğitim zilinin çalmasıyla beraber alınan önlemlerin yeterli olduğunu düşünen kişi sayısı yüzde 17 iken yüzde 53 oranında kişi ise bu önlemlerin yetersiz olduğunu düşünüyor.

Okulların açılma zamanı ne olmalıydı?

16 Mart 2020 tarihinde okulların 3 hafta boyunca tedbir amaçlı kapatılma kararı açıklanmıştı. Vaka sayılarının gün geçtikçe artmasını takip eden süre boyunca okullar belirtilen sürenin üzerinde kapalı kalmak durumunda kaldı.

Okulların kapalı kalma süresiyle ilgili düşünceler alındığında her 10 kişiden 4'ü okulların daha önceden açılması gerektiğini düşünürken 3'ü ise bu süreçte kapalı durmalıydı cevabını verdi.

Okulların 6 Eylül tarihi itibariyle yüz yüze eğitime geçmesinden sonra akıllara takılan ilk soru ise tekrardan bir kapanma sürecinin yaşanabileceği ile ilgili oldu. Katılımcıların yüzde 57'lik kesimi okulların tekrar kapanmayacağını düşündüğünü belirtirken yüzde 29'u tekrardan bir kapanma durumunun yaşanacağını düşündüğünü belirtti.

Katılımcıların verdiği cevaplar detaylı incelendiğinde her 3 velinin 2'si okulların yüz yüze eğitime devam edeceğini düşünürken, her 2 öğrenciden biri yüz yüze eğitime devam edileceği düşüncesinde. Okul ortamını doğrudan tecrübe eden öğrencilerin velilere kıyasla online eğitime geçileceğini daha çok düşünmesi, gözden kaçan önemli noktalar olduğuna işaret olabilir. 

Kaynak: Diyarbakır Söz