Kuraklığa dikkat çekmek için, Zernaki Tepe'ye tırmanıp pankart açtılar

Van'ın Erciş ilçesinde kuraklığa dikkat çekmek isteyen bir grup dağcı, ilçedeki bin 900 rakımlı Zernaki Tepe'ye çıkıp, Türkçe ve İngilizce pankart açtı.

Kuraklığa dikkat çekmek için, Zernaki Tepe'ye tırmanıp pankart açtılar

Dünyanın en büyük sodalı gölü, Türkiye’nin ise en büyük gölü olma özeliği taşıyan Van Gölü'nde, son yıllarda azalan yağışlar ve artan buharlaşma ile birlikte çekilme yaşanıyor.

KURAKLIĞA DİKKAT ÇEKMEK

En belirgin çekilmenin yaşandığı Erciş kıyılarında ise daha önce su altında olan araziler gün yüzüne çıktı. Erciş'te yaşayan 10 kişilik dağcı gurubu, kuraklığa dikkat çekmek için ilçedeki Zernaki Tepesi'ne tırmanış yaptı.

Dağcı grubu burada, Türkçe ve İngizice, ‘We are calling from the Zernaki hill out, let's protect the lake Van’, ‘Zernaki Tepe’den sesleniyoruz, Van Gölü’ne sahip çıkalım’, yazılı pankart açtı.

İlçede yaşayan ve 30 yıldır dağcılık sporuyla ilgilenen Sami Demir (64), küresel ısınmadan dolayı ciddi bir kuraklık yaşandığını ve Van Gölü'nde de çekilmelerin olduğunu söyledi. Bölgede yaşayanların da gerekli hassasiyeti gösterip gölü kirletmemesi gerektiğini anlatan Demir, "Göl kıyısında çöp ve plastik şişeler oldukça fazla.

Van Gölü’nü temiz tutmamız lazım. Gölde çekilmeler de sürüyor. Biz de bu duruma dikkat çekmek için dağcı arkadaşlarımızla Zernaki Tepe'ye tırmanış yapıp, bu duruma dikkat çekmek istedik. Umarız bölge yağış alır ve göl eski haline gelir" diye konuştu.

Kaynak: Diyarbakır Söz