Ömrünü, cam kemik hastası 6 çocuğuna adadı

Şırnak’ın Cizre ilçesinde yaşayan ve 10 çocuğunun 6’sı cam kemik hastası Hanım Sarboğa (40) evlatlarının bakımı için çabalıyor. 2 odalı evde 12 kişi yaşadıklarını belirten Hanım Sarboğa, “Eşim çocuklarımın rahatsızlığı nedeniyle bana yardım ettiğinden işe gidemiyor. Çocuklarımın ayağı kırıldığında bir daha yürüyemiyorlar. Sürekli yerdeler. Akülü sandalye ve hayırseverlerin desteğine ihtiyacaımız var" dedi.

Ömrünü, cam kemik hastası 6 çocuğuna adadı

Cizre ilçesinde Mehmet Selim (43) ve Hanım Sarboğa çifti 24 yıl önce evlendi. İlk iki çocukları sağlıklı olan Sarboğa çiftinin 3’üncü çocukları Belkıs, dünyaya engelli olarak geldi. Daha sonraki çocuklar da engelli olunca birçok kez doktora gittiler ama sonuç alamadılar. 6 yıl önce 9’uncu çocukları Muhammed, anne karnındayken çekilen ultrason filmlerinde ayağında kırık tespit edilmesinin ardından tedavi amacıyla Diyarbakır’a sevk edildi. Diyarbakır’da yapılan tetkiklerde Muhammed'in cam kemik hastası olduğu tespit edildi. Yapılan tetkiklerde diğer çocukların da cam kemik hastası olduğu ortaya çıktı. Omurilik eğriliği ve cam kemik hastalığı bulunan Belkıs (17) ve 3 ameliyat olan Şirin (9) zorlukla yürürken, 10 yıl önce okula gittiği dönemde düşme sonucu ayağında kırık oluşan Fatma ile 7 ameliyat geçiren Songül (12), 2 ameliyat geçiren Muhammed (6) yürüyemiyor. Diğer cam kırık hastası 2 yaşındaki Enes’in (2) ise doğuştan sol eli yok. 
‘SABAH KALKIYORUZ, BAKIYORUZ AYAKLARI KIRILMIŞ’
Gece uyuyup sabah kalktıklarında çocukların ayaklarında kırıklar tespit ettiklerini belirten Hanım Sarboğa, “24 yıldır evliyiz. 10 çocuğumuz var, 6’sı cam kemik hastası. Sürekli ayaklarını, ellerini kırıyorlar. Yürüyemiyorlar. Uykudayken bir bakıyoruz ayakları kırılmış, elleri kırılmış. İki oda evde 12 kişi bir oda da kalıyoruz. Eşim bana yardım ettiği için iş yapamıyor. Hayırseverler akülü sandalye yardımında bulunursa çok seviniriz” dedi.
Okula giderken düşme sonucu ayağında kırık oluşan ve bir daha yürüyemeyen 14 yaşındaki Fatma Sarboğa ise, “Okula gittim, . yere düştüm. Bir daha yürüyemedim. Annem ihtiyaçlarımı karşılıyor. Annem yanımda olmasa ihtiyaçlarımı karşılayamam. Dışarı çıkmıyorum. Sürekli evin içindeyim, kapıyı bile açamıyorum. Akülü sandalye olursa rahatlıkla dışarı çıkabilirim. İhtiyaçlarımı daha kolay karşılayabilirim” diye konuştu.
17 yaşındaki omurilik eğriliği ve cam kemik hastalığı bulunan Belkıs Sarboğa da, “Doğduğumdan beri böyle yaşıyorum. Omuriliklerimde eğrilik var. Uzanmak istediğim yerlere uzanamıyorum. İstediğim gibi hareket edemiyorum. Omuriliklerimde sıkıntı olduğu için yürümekte zorlanıyorum. Bazen nefes zorluğu da çekiyorum. Rahatsızlığım tedavi edilebiliyor ama maliyeti çok fazla. Bunu karşılayacak gücümüz yok. Diğer kardeşlerim de engelli olduğu için babam çalışamıyor. Kardeşlerime annemle beraber bakıyor” dedi. 

Kaynak: Diyarbakır Söz