'Teknolojik aletler günümüzde çocuk bakıcısı olarak kullanılıyor!'

Ebeveynlerin, kendilerine zaman ayırmak için çocukların eline verdiği telefon ve tabletlerin farkına varılmadan bir çocuk bakıcısı olarak kullanıldığına dikkat çeken Psikolog Elif Bulat, bu durumun ebeveyn ve çocuk ilişkisini ciddi anlamda zedelediğini söyledi.

'Teknolojik aletler günümüzde çocuk bakıcısı olarak kullanılıyor!'

Psikolog Elif Bulat, günümüzde artan ve bağımlılık haline dönüşen teknoloji kullanımının zararları hakkında açıklamalarda bulundu.

Teknolojik bağımlılık tehlikesinin giderek arttığına dikkat çeken Bulat, bu tehlikenin özellikle çocuklar için birçok sorunu da beraberinde getirdiğini belirtti.

Telefonun günümüzde en büyük teknolojik bağımlılıklarından bir tanesi olduğuna vurgu yapan Bulat, telefonun git gide sosyal ilişkilerin zayıflamasına neden olduğunu kaydetti.

Bütün yaş gruplarında teknolojinin aşırı kullanılmasının pek çok hastalığa da neden olduğunu ifade eden Bulat, teknoloji kullanımını azaltmanın yollarını anlattı.

Bulat; Teknoloji bağımlılığını, teknolojiyi kullanmada ve onunla ilişkide kişinin iradesini kaybetmesi, kendini denetleyememesi ve teknoloji olmadan bir yaşam sürdürememesi haline gelmesi olarak tanımladı.

"KİŞİNİN BAĞIMLI OLDUĞUNU DAVRANIŞLARINI GÖZLEMLEYEREK ANLAYABİLİRİZ"

Bulat, "Nelerdir teknolojik bağımlılıklar? İnternet, sosyal medya, telefon ve tabletler, bilgisayar ve televizyonlar, oyun konsolları teknolojik bağımlılık olarak geçmektedir. Bir insanın teknoloji bağımlısı olduğunu bazı davranışlarını gözlemleyerek anlayabiliriz.

Teknolojiye ayırdığı zaman giderek artıyorsa, teknoloji olmadığı zaman uykusuzluk, huzursuzluk, öfke gibi yoksunluk belirtileri göstermeye başlıyorsa, teknoloji ruhsal ve bedensel olarak kişiye zarar veriyorsa ancak kişi buna rağmen buna devam ediyorsa ve teknolojiyi çok fazla kullandığı için günlük aktivitelerinin aksamasına neden oluyorsa teknoloji bağımlılığı kişide gelişmiştir." dedi.

"GÜNÜMÜZDE EN BÜYÜK TEKNOLOJİK BAĞIMLILIKLARINDAN BİR TANESİ TELEFONDUR"

Bugün telefona fazlaca yakın olan bir insanın en az 5 bin defa telefona dokunduğunu aktaran Bulat, "Yani telefon günümüzde en büyük teknolojik bağımlılıklarından bir tanesidir. Ama işin tuhaf yanı kişi bunun farkında değil. Çünkü o sadece vakit geçirdiğini düşünüyor. Ancak geçirdiği bu vakit hayatı, ilişkileri kaçırmasına neden oluyor." diye konuştu.

"DİL GELİŞİMİ, RUHSAL, DUYGUSAL VE BEDENSEL GELİŞİME ENGEL"

Teknolojinin çok sık kullanılmasının oluşturduğu zararlara da değinen Bulat, şöyle devam etti:

"Yapılan çalışmalarda bütün yaş gruplarında teknolojinin aşırı kullanılması obeziteyle de ilişkili bulunmuştur. Teknolojinin aşırı kullanılması uyku kalitesini bozmaktadır. Toplam uyku süresini azaltmakta, uykuya dalmayı zorlaştırmaktadır. Yapılan toplum temelli çalışmalarda erken bebekli ve çocukluk dönemlerinde uzun süre televizyon seyretmek kişinin dil gelişiminde, ruhsal, duygusal ve bedensel gelişiminde gecikmelere neden olmaktadır."

"SUSMASI İÇİN ÇOCUĞA VERİLEN TELEFON, TABLET EBEVEYN VE ÇOCUK İLİŞKİSİNİ ZEDELİYOR"

Televizyon ve telefon gibi teknolojik aletlerin aile huzuruna da engel olduğuna vurgu yapan Bulat, "Anne kendine daha fazla zaman ayırmak için çocuğun eline telefon, tablet veriyor. Aslında farkına varmadan bunu bir çocuk bakıcısı olarak kullanıyoruz. Bu da ebeveyn ve çocuk ilişkisini zedeliyor. Ya da eşler beraber sohbet etmek yerine telefonla ilgileniyorlar veya televizyon izliyorlar. Bu da aile içi iletişimi olumsuz etkiliyor." ifadelerini kullandı.

"BİLGİSAYAR OYUNLARI ŞİDDET İÇERİKLİ BİRÇOK UNSUR BARINDIRIYOR"

"Ergenler günümüzde giderek yalnızlaşmaktadırlar" diyen Bulat, "Çünkü onlara göre en yakın arkadaşları bilgisayar oyunları olmuştur. Bilgisayar oyunları da maalesef şiddet içerikli birçok unsur barındırıyor. Bu da çocukta saldırgan, duygu ve düşünce davranışlarının bozulmasına neden oluyor. Çocuklarda ani öfke patlamaları oluyor ve çocuklar ailelerinden uzaklaşır hale geldiler." açıklamasında bulundu.

"TELEFON, TABLET GİBİ ARAÇLAR ÖDÜL OLARAK KULLANILMAMALI"

Teknoloji kullanımını azaltmanın yollarını da anlatan Bulat, şunları söyledi:

"Teknolojiyi hayatımızdan tamamen atamayız, bu mümkün değil. Çünkü zararları olduğu kadar yararları da var. Bunun yerine azaltacağız. Bunda da en büyük rol ebeveynlere düşüyor. Çünkü çocuklar büyüklerinin sözlerini dinlerler ama davranışlarını uygularlar. İlk başta ebeveynler bu noktada kendilerini düzeltmeye çalışacaklar. Yapacağımız ilk şey, cep telefonunu yatak odamızdan çıkarmak olacak. Çocuklarınıza telefon, tablet gibi araçları ödül olarak kullanmayacaksınız. Bir disiplin aracı olarak kullanmayacaksınız."

"EN BÜYÜK ROL EBEVEYNLERE DÜŞÜYOR"

Ailelerin çocuklarıyla daha fazla zaman geçirmesi gerektiğinin altını çizen Bulat, konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Eğitici oyunlar oynayın. Sırf kendinize zaman ayıracaksınız diye çocuğun eline telefon veya tablet vermemelisiniz. Aile içi daha fazla etkinlik yapabilirsiniz. Yürüyüş, dışarda aktiviteler yapılabilir. Maalesef telefon git gide sosyal ilişkilerin zayıflamasına neden olabiliyor. Teknolojinin aşırı kullanılması aslında kişiler arasındaki ilişkileri çok zayıflattı. Anne ve babaların özellikle bu konuda çok dikkatli olması gerekiyor. Oyun ve benzeri şeyler aile denetiminde olmalıdır. Bu konuda en büyük rol anne ve babalara düşüyor."

Kaynak: Diyarbakır Söz