Diyarbakır'ın Ergani ilçesindeki Molla Gürani Fen ve Sosyal Bilimler İmam Hatip Lisesinde okuyan öğrenciler, tarihi, yerleşik yaşamın izlerini barındıran Hilar Mağaraları ve Çayönü höyüğünde öğreniyor.
Ergani'de neolitik devrin izlerini taşıyan, göçebelikten yerleşik yaşama geçilip tarıma ilk başlanılan yerler arasında bulunan Çayönü Höyüğü arkeolojik kazılarla tarihe ışık tutmaya devam ediyor.
İçinde 400'den fazla bireye ait kemik ve kafatasının depolandığı "Kafataslı Yapı", mozaikli yapı "Terrazo Binası"nın gün ışığına çıkarıldığı, günümüzden yaklaşık 10 bin yıl önceye tarihlenmesiyle sadece bölge değil, dünya uygarlık tarihi için de büyük önem taşıyan Çayönü Höyüğü ile Anadolu'nun en eski mağara yerleşimlerinden biri olan Hilar Mağaraları tarih derslerinde öğrencilere ev sahipliği yapıyor.
Kaynak: Diyarbakır Söz