‘Limonlu terörist’ Pençe Kilit harekâtında öldürüldü

Şırnak’ın Cizre ilçesinde yasadışı gösteriler sırasında polise taş attığı ve yakalandığında cebinde biber gazına karşı etkili olduğu için limon çıktığı gerekçesiyle 13 yıl hapisle cezalandırılan ve TBMM gündeminde uzun süre “Taş atan çocuklar” olarak yer alan Hasan Biter’in Pençe Kilit harekâtında öldürüldüğü ortaya çıktı.

‘Limonlu terörist’ Pençe Kilit harekâtında öldürüldü

Irak'ın kuzeyindeki Metina, Zap, Avaşin, Basyan bölgelerinde 17 Nisan'dan bu yana sürdürülen Pençe Kilit harekâtında öldürülen teröristler arasında dikkat çeken bir isim olduğu ortaya çıktı.

Şırnak'ın Cizre ilçesinde 2009 yılında, DTP'nin kapatılmasını protesto etmek için toplumsal olaylarda polise taş attığı gerekçesiyle Hasan Biter'in polisin tespitlerine göre tanınmamak için yüzünü kadın tülbendiyle kapatarak polise taş attığı belirlendi.

Hasan Biter'in kovalamaca sonucu yakalandığında cebinden bir adet taş bir adet limon çıktığı ifade edildi.

Toplumsal olaylarda polisin kullandığı biber gazına karşı limonun etkili olduğu polis fezlekesinde yer alınca Hasan Biter hakkında Diyarbakır Özel yetkili Ağır Ceza Mahkemesinde dava açıldı.

Biter, “Örgüte üye olmamakla birlikte örgüt adına suç işlemek, terör örgütü propagandası yapmak, 2911 sayılı toplantı ve gösteri yürüyüşleri kanununa muhalefet etmek” suçlarından 13 yıl 6 ay hapisle cezalandırıldı.

Ceza suç tarihinde 16 yaşında olduğu için 7 yıl 9 aya indirildi. 1 yıl tutuklu kalan Biter tahliye edildi.

Suç aleti olarak kadın tülbendi ile limonun seçilen fotoğraflarının adli emanete alınması kararlaştırıldı.

Hasan Biter'e verilen ceza Yargıtay tarafından onanınca tekrar cezaevine girmemek için 2011'de terör örgütü PKK'nın dağ kadrosuna katıldı.

TBMM GÜNDEMİNDE UZUN SÜRE YER ALDI              

Hasan Biter'in de içinde yer aldığı 700'ü aşkın 18 yaşından küçük çocukların Özel yetkili Ağır Ceza Mahkemelerinde yargılanıp cezalandırılmaları TBMM gündemini uzun süre meşgul etti.

Kamuoyunda “Taş atan çocuklar” olarak bilinen toplumsal olaylara katıldıkları için ağır cezalara mahkûm edilen çocuklarla ilgili Meclis'te düzenleme yapıldı.

Bu cezalara belirli oranlarda indirim yapılarak tahliye edilmelerinin yolu açıldı.

Güvenlik birimlerinin tespitlerine göre, Özgür kod adını alan Hasan Biter Şırnak'ın Uludere ilçesi ile Irak sınırının sıfır noktasında yer alan Karaçalı Tepe ve Geymuşula Tepe üs bölgelerine eş zamanlı düzenlenen saldırıda yer aldı. Saldırıda 1 Uzman Çavuş şehit olurken, 8 asker yaralandı.

TAŞ ATTIĞI CİZREYE 6 YIL SONRA AĞIR SİLAHLARLA DÖNDÜ

11 yıldan beri dağ kadrosunda yer alan terörist Hasan Biter, Metina bölgesinde uzun süre mayın ve patlayıcı üretiminde yer alırken, Suriye'nin kuzeyinde de YPG saflarında birçok bölgede çatışmalara katıldı.

İki kez yaralandığı belirlenen terörist Biter'in tedavi olduktan sonra bu kez Irak'ın kuzeyindeki bölgelerde terörist faaliyetlerde bulunduğu bildirildi.

Terörist Biter'in 2009'da polise taş attığı Cizre İlçesine 2015 yılında bu kez azılı bir terörist olarak sızdığı ve çukur, hendekler kazarak polis ve askerlerle çatışmalarda yer aldığı, ilçede kontrolün sağlanmasından sonra önce Cudi Dağına, buradan da Irak'ın kuzeyine kaçtığı tespit edildi.

Terörist Hasan Biter'in son olarak Pençe Kilit harekâtının sürdürüldüğü Hakkâri Çukurca'nın karşısındaki Metina Vadisindeki Zendura bölgesinde düzenlenen operasyonda öldürüldüğü belirlendi.

Kaynak: Diyarbakır Söz