“Yapılması gerekeni hatırlattı”

Diyarbakır’daki STK temsilcileri Demirtaş’ın aktif siyaseti bırakma kararını değerlendirdi:

“Yapılması gerekeni hatırlattı”

Edirne F Tipi Cezaevi’nde 7 yıldır tutuklu bulunan eski HDP Eş Genel Başkanı Selahattin Demirtaş’ın aktif siyaseti bırakma kararının yankıları sürüyor. Sivil toplum kuruluşlarının temsilcileri Demirtaş’ın kararını değerlendirdi.

YOL HARİTASI ORTAYA KOYMALILAR

Diyarbakır Barosu Başkanı Nahit Eren, seçimlerde ortaya çıkan tablonun ardından kamuoyunun Yeşil Sol Parti’den kapsamlı bir değerlendirme yapması beklerken, açıklamaların Demirtaş’tan geldiğine dikket çekti. Demirtaş’ın değerlendirmelerinin ve aktif siyaseti bırakma kararının hem toplumda hem siyasette ciddi yankı uyandırdığını vurgulayan Eren, “Son açıklamaları parti nezdinde önemli bir tartışma gündemi yaratmıştır. Kürt toplumunun tartışmaların yapıcı bir noktaya evrilmesi, eleştiri ve özeleştirilerin sağduyulu bir şekilde yapılması beklentisi karşılanmalıdır. Bu tartışmaları tüketerek, toplumsal beklentilere göre YSP, çok kısa sürede süreci gözden geçirecek toplumu tatmin edecek bir yol haritası ortaya koymalıdır. Bu siyasi geleneğin tecrübesi ve birikimi de bu sorunları görebilecek ve çözecek güçtedir” dedi.

YENİDEN YAPILANMANIN ÖNÜ AÇILSIN

Eski İnsan Hakları Derneği (İHD) Eş Genel Başkanı Öztürk Türkdoğan da Demirtaş’ın sadece Kürt halkının değil, herkesin sevdiği bir siyasetçi olduğunu vurguladı. Demirtaş’ın yeni süreçte sağlıklı bir eleştiri- özeleştiri ortamının sağlanması ve aynı zamanda yeniden yapılanmanın önünü açmak için böyle bir tutum aldığını söyleyen Türkdoğan, diğer siyasetçilerin de oturup kendini değerlendirmesi gerektiğini dile getirdi.

KÜRT SİYASETİ BELİRLEYİCİ ROLÜNÜ KAYBETTİ

Dicle Toplumsal Araştırmalar Merkezi (DİTAM) Başkanı Mesut Azizoğlu ise 2015 seçimlerinde yüzde 13,12 oy olan Kürt siyasetinin o dönem belirleyici olduğuna dikkat çekti. Azizoğlu, “Sekiz yıl içinde Kürtler ve Kürt siyaseti belirleyici rolünü kaybettiği gibi bugün artık onlardan uzak durulduğunda iktidarın seçim kazandığı bir dönem yaratıldı. Buradaki sıkıntı genel olarak ötekileştirme dili, Kürtlerin ve Kürt siyasetinin Türkiye toplumu ile bağını kesti. Demirtaş’ın dünkü çıkışı -parti ile iletişimsizliği var, o ayrı bir konu- sekiz yıl içinde Kürt siyasetinin getirildiği tıkanıklığı da bana göre ortaya koydu. Demirtaş’ın siyasete yok olacağını düşünmüyorum. Demirtaş bana göre bunu hatırattı ve bir ara verdi” diye konuştu.

KISA BİR DÖNEM OLARAK GÖRÜYORUM

DİSK Bölge Temsilcisi Hasan Eroğlu, Demirtaş’ın cezaevi koşullarına rağmen büyük bir sineji yarattığını dile getirdi. Demirtaş’ın açıklamaları ve çıkışlarının her kesimde karşılık bulduğunu belirten Eroğlu, “Son zamanlarda hak etmediği bir durumla karşı karşıya kaldı. Bu anlamda aldığı karar belki kendisi açısından hayırlı olur. Son seçimler muhalefet açısından; Kürt siyaseti, CHP ve Millet İttifakı açısından masaya yatırılması ve özeleştiri verilmesi gereken bir sonuç ortaya koymuştur. Bu anlamıyla Demirtaş kendi payana düşen konusunda bu kararı almıştır. Aktif siyaseti bırakma kararının kısa bir dönem olarak görüyorum” dedi.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler