10 milyonluk dolandırıcılık

Diyarbakır'da 10 milyon liralık GSM dolandırıcılığı 12 GSM bayisi yetkilisinden 9'ü tutuklandı. 12 bin kişinin mağdur olduğu belirlendi.

10 milyonluk dolandırıcılık

DİYARBAKIR'da bir GSM şirketinin bazı bayilerinde sistem açığından yararlanarak, vatandaşların ödediği faturaları iptal edip, milyonlarca lira vurgun yaptıkları iddiasıyla 31 kişi gözaltına alındı. 11 bin 905 kişiden yaklaşık 10 milyon 585 bin 48 lira haksız kazanç elde ettiği öne sürülen şüphelilerden 9'u tutuklandı, 8'i adli kontrol şartıyla, 22 kişi ise serbest bırakıldı.

ÇAĞRI MERKEZİ BİLE KURMUŞLAR

Öte yandan, Adana Emniyet Müdürlüğüne bağlı Yankesicilik ve Dolandırıcılık Büro Amirliği ekipleri, 'Son Alo' ismiyle Adana merkezli İstanbul, Ankara, Eskişehir, Edirne, Gaziantep, İzmir, Mersin, Osmaniye ve Şanlıurfa'da 73 adrese 5 Nisan günü şafak vakti operasyonu düzenledi. 59 kişi gözaltına alındı. "Çağrı merkezi kurmuşlar" Polis gördüğü manzara karşısında şaşkına döndü.

DİYARBAKIR-Türkiye'de mobil, internet, ev telefonu ve kurumsal servisler alanında hizmet veren bir GSM şirketinin Diyarbakır'daki bazı bayilerinde, düzenli fatura ödeyen binlerce kişi, borçlarının olduğunu dair fatura gelince savcılığa suç duyurusunda bulundu. Mağdurlar, düzenli olarak faturalarını ödediklerini, buna ilişkin dekontlarının bulunduğunu, taksitli cihaz kampanyasından faydalanarak telefon aldıklarını belirtti.

10 MİLYON LİRALIK DOLANDIRICILIK

Şikayetlerin artması üzerine harekete geçen polis, vatandaşların 12 GSM bayisine nakit olarak faturalarını ödedikten sonra bayi sahibi ve çalışanlarının sistem açığından faydalanıp, bu ödemeleri iptal ederek haksız kazanç sağladıklarını tespit etti. Asayiş Şube Müdürlüğü'ne başvuran 382 kişinin ifadelerini alan polis, Diyarbakır'da 11 bin 905 kişinin bu olaydan dolayı mağdur olduğunu ve vatandaşların nakit olarak ödediği parayı GSM şirketine yatırmayan bayi sahibi ve çalışanlarının 10 milyon 585 bin 48 lira haksız kazanç elde ettiğini belirledi.

31 KİŞİ GÖZALTINA ALINDI

Operasyon için düğmeye basan polisler, geçen hafta, 17 ayrı adrese baskın düzenledi. Asayiş Şube Müdürlüğü Yankesicilik ve Dolandırıcılık Büro Amirliği koordinesinde yapılan operasyona Özel Harekât, Kaçakçılık ve Organize Suçlarla Mücadele ile Narkotik Şube Müdürlüklerine bağlı 34 ekip ve 115 polis katıldı. Operasyonda 31 kişi gözaltına alındı.

Emniyetteki işlemlerinin ardından şüpheliler adliyeye sevk edildi. Şüphelilerden 14'ü savcılık sorgusunun ardından serbest bırakıldı. Mahkemeye çıkarılan 17 şüpheliden 9'u tutuklandı, 8 kişi ise adli kontrol şartıyla serbest bırakıldı. Soruşturma kapsamında, bazı kişilerin yakalanması için çalışmaların sürdüğü bildirildi.

ÇAĞRI MERKEZİ BİLE KURMUŞLAR

Öte yandan, Adana Emniyet Müdürlüğüne bağlı Yankesicilik ve Dolandırıcılık Büro Amirliği ekipleri, 'Son Alo' ismiyle Adana merkezli İstanbul, Ankara, Eskişehir, Edirne, Gaziantep, İzmir, Mersin, Osmaniye ve Şanlıurfa'da 73 adrese 5 Nisan günü şafak vakti operasyonu düzenledi. Operasyonda telefonla aradıkları kişilere kendilerini jandarma, savcı ve polis olarak tanıtıp terör örgütleri ile kandırarak para isteyip dolandırıcılık yaptığı iddia edilen 59 kişi gözaltına alındı. "Çağrı merkezi kurmuşlar" Polis yaptığı operasyonda danışmanlık ofisinin bir odasına girdiğinde şaşkına döndü.

POLİSİN SORUŞTURMALARI

Polis odanın GSM, polis, jandarma ya da banka müşteri hizmetleri çağrı merkezi gibi donatıldığını gördü. Polis odada yaptığı incelemede vatandaşları dolandırmak için özel olarak alınmış iletişim cihazları buldu. Ayrıca dolandırıcıların bilgisayarlara kurdukları programlar sayesinde vatandaşı 155 polis imdat, 156 jandarma imdat, herhangi bir banka, sigorta şirketi ya da başka bir kurumun müşteri hizmetlerinin numarasından arıyormuş gibi gösterdikleri ortaya çıktı. Dolandırıcıların bazı bilgisayarlara kurdukları program sayesinde ise kendi telefonlarından arayıp ancak bunu sanki dolandırılan vatandaşın eşi, oğlu ya da babası arıyor gibi yaptıkları da tespit edildi. Dolandırıcıların bu yöntemlerle binlerce vatandaşı dolandırdığı öğrenildi.

PARAYI ALMAYA ASTSUBAY GİTTİ

Polis bir evde yapılan aramada ise astsubay üniforması ele geçirdi. Üniformayı ise dolandırıcıların köylerde kullandığı saptandı. Köydeki bir vatandaşı terör örgütü ile kandırıp parayı vermeye ikna ettiklerinde eve parayı almaya giden kişinin astsubay üniformasını giydiği belirlendi. Bu yöntemle dolandırıcıların köylerde yüzlerce kişiyi dolandırıp milyonlarca para aldıkları belirlendi. "Bu sahtekarların son alosu olacak" Adana Emniyet Müdürü Selami Yıldız ise çok fazla malzemenin ele geçirildiğini belirterek, "Şüphelilerin evlerinde de yapılan aramalarda 20 adet bilgisayar, 48 cep telefonu, 6 tablet, 2 pompalı tüfek, 1 ruhsatsız tabanca, 50 adet 9 mm fişek, 2 adet telsiz, çeşitli GSM operatörlerine ait 200 adet sim kart, 3 adet pos makinesi, 13 taşınabilir bellek, 10 bin lira para, 1 adet askeri kıyafet ele geçirildi" dedi. Yıldız, dolandırıcılarla mücadelenin sonuna kadar devam edeceğini belirterek operasyonu yapan ekibi tebrik etti. Operasyonda gözaltına alınan 59 kişinin Emniyet Müdürlüğündeki sorguları sürüyor.

Kaynak: Diyarbakır Söz