12 Eylül darbesi protestosu

Türkiye tarihine en karanlık dönem olarak geçen 12 Eylül 1980 Kenan Evren Darbesi, birçok kentte yapılan kitlesel açıklamalarla protesto edildi. Diyarbakır 78'liler Derneği, 12 Eylül darbesinin yıldönümünde Esat Oktay Yıldıran’ın insanlık dışı işkence uygulamalarına karşı tarihi direnişin damga vurduğu Diyarbakır 5 Nolu Cezaevi olarak bilinen Diyarbakır E Tipi Cezaevi önünde açıklama yaptı.

12 Eylül darbesi protestosu

HDP Diyarbakır milletvekilleri Remizye Tosun ve İmam Taşçıer ile siyasi parti temsilcileri, Amed Emek ve Demokrasi Platformu üyeleri ile çok sayıda kişinin katıldığı açıklamada, “12 Eylül darbesinin 42'nci yılında bütün sivil ve askeri darbeleri kınıyoruz"  yazılı pankart açıldı. Sçıklamanın Kürtçesini Diyarbakır 78'liler Derneği üyesi Kemal Baran, Türkçesini ise 78’liler Derneği Sözcüsü Hüseyin Barış yaptı.

CEZAEVLERİNDEN CENAZELER ÇIKIYOR 

Türkiye’nin tekçi ve darbe anayasası ile yönetilmeye devam edildiğini söyleyen Barış, “Aradan bunca zaman geçmesine rağmen 12 Eylül hukuku ve uygulamaları bugünde hala devam etmektedir. Hem iç hukuk hem de evrensel hukuk uygulanmamakta, ayaklar altına alınmaktadır. Hala cezaevlerinde cesetler çıkmakta. İşkence devam etmekte, sudan bahanelerle infazlar yakılmakta ve tecrit uygulanarak teslimiyet dayatılmaktadır. Aradan ne kadar zaman geçerse geçsin yeni bir darbe olmamasının en uygun yolu darbelerle hesaplaşmaktır. Darbecileri ve işkencecilerin yargılanmasıdır" dedi. 

DİRENİŞ BUGÜN DE SÜRÜYOR 

HDP Milletvekili İmam Taşçıer, 42 yıl önce yaşanan faşist darbe öncesi sorunların bugünün benzeri olduğunu belirterek, Kürt sorunu olduğu müddetçe, bunların devam edeceğini söyledi. Cezaevlerinde o dönemde 50 kişinin idam edildiğini, 300'e yakın kişinin işkenceyle katledildiğini belirten Taşçıer, "Arkamdaki cezaevinde Esat Oktay işkence ile tutuklulara saldırdı. Bugün de bu saldırılar devam ediyor. Cezaevi direnişi, bütün Kürtlerin direnişiydi o gün. Bugün de aynı direniş söz konusu. Zor ve zulüm var oldukça, direniş de olacaktır. Bugün binlerce HDP üyesi cezaevinde, bu nedenle bütün Türkiye ve Kürdistan halkı bu baskılara karşı mücadele büyütmelidir. Kürt sorunu demokratik yollarla, aktörleriyle beraber çözülmelidir" dedi. 

Kaynak: Diyarbakır Söz