12 saat ifade verdiler

VAN'da gözaltına alınan BDP'li belediye başkanı, parti il ve ilçe başkanları olmak üzere 14 kişiden sorgusu tamamlanan Van Belediye Başkanı Bekir Kaya’nın da aralarında bulunduğu 3'ü belediye başkanı 6 kişi adliye sevk edildi.

12 saat ifade verdiler

VAN'da gözaltına alınan BDP'li belediye başkanı, parti il ve ilçe başkanları olmak üzere 14 kişiden sorgusu tamamlanan Van Belediye Başkanı Bekir Kaya’nın da aralarında bulunduğu 3'ü belediye başkanı 6 kişi adliye sevk edildi.

SORGULAMASI BİTENLER

Sorgusu tamamlanan Van Belediye Başkanı Bekir Kaya, Bostaniçi Beldesi Belediye Başkanı Nezahat Ergüneş, Başkale Belediye Başkanı Hecer Sarihan ile BDP Van il Başkanı Mihriban Şah ve eski İl Başkanı Cüneyt Caniş ve Van Belediye Başkan Yardımcısı İhsan Güler dün saat 06.00 sıralarında Van’ın İskele Mahallesi’nde bulunan ve adliyeye çevrilen M Tipi Cezaevi binasına getirildi. Aynı operasyonda gözaltına alınan Muradiye İlçesi BDP'li Belediye Başkanı İzzet Çelik ise bir önceki gece nöbetçi mahkemeye çıkarılmış, kalp rahatsızlığı olduğu için çıkarıldığı mahkemece tutuksuz yargılanmak üzere serbest bırakılmıştı. BDP'lilerin adliyeye çıkarılmasının ardından başta temizlik işçileri olmak üzere BDP'liler adliye önünde toplanmaya başladı.

BELEDİYE BAŞKANLARI VAN'DA

BDP'li belediye başkanlarının adliyeye çıkarılması sonrası başta Diyarbakır Büyükşehir Belediye Başkanı Osman Baydemir, Siirt Belediye Başkanı Selim Sadak, Hakkari Belediye Başkanı Fadıl Bedirhanoğlu çevre il ve ilçelerdeki BDP'li belediye başkanları adliye önüne geldi. Baydemir, adliyeye giderken gazetecileri sorularını cevapladı. Baydemir, yapılanların zulüm olduğu görüşünü savunarak, "Arkadaşlarımız bir an önce serbest bırakılmalı. Van daha depremin yaralarını sarmamıştı. Bu yapılan zulümdür. Bu zulüm bu akşam bitecek" dedi. Daha sonra adliyeye binasına Baydemir, Sadak ve BDP Van Milletvekili Nazmi Gür alındı. Baydemir'in korumasının adliye binasına alınmaması kısa süreli tartışmaya neden oldu.

BELEDİYE ÖNÜNDE OTURMA EYLEMİ

Bu arada, Perşembe günü yapılan gözaltıların ardından Van Belediyesi'nin Cumhuriyet Caddesi üzerinde bulunan ve depremden önce kullandığı hizmet binası önündeki oturma eylemi de sürüyor. Ayrıca kentte, dün de çöpler toplanmadı. Temizlik işçilerinin çalışmaması yüzünden şehir merkezinde çöp yığınları oluştu.

12 SAAT SAVCILIKTA İFADE VERDİLER

Sabah saatlerinde adliye giderek savcılığa ifade veren 3'ü belediye başkanı 6 kişinin sorgusu, yaklaşık 12 saat sürdü. Avukat olan Van Belediye Başkanı Bekir Kaya ile BDP Van eski İl Başkanı Cüneyt Caniş, savcılıkta susma hakkını kullandı. Diğer 4 kişi ise ifadelerini verdikten sonra Başkale Belediye Başkanı Hecer Sarihan, savcılıktan serbest bırakıldı. Aralarında Belediye Başkanı Bekir Kaya'nın da bulunduğu 5 kişi tutuklanma talebiyle nöbetçi mahkemeye sevk edildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz