'14 Temmuz Saldırılarının Sorumluları Cezalandırılmalı'

BDP, 14 Temmuzda Diyarbakır'da valiliğin "Kürt Sorununun Demokratik Çözümü" mitingine izin vermemesi sonucu meydana gelen olaylarda yargı mercilerine suç duyurusunda bulundu.

'14 Temmuz Saldırılarının Sorumluları Cezalandırılmalı'

Ankara - BDP, 14 Temmuzda Diyarbakır'da valiliğin "Kürt Sorununun Demokratik Çözümü" mitingine izin vermemesi sonucu meydana gelen olaylarda polisin milletvekillerine ve halka sert tutumuyla ilgili yargı mercilerine suç duyurusunda bulundu. BDP, insanlık dışı uygulamaları, milletin vekillerine ve BDP'ye karşı kullanan tüm görevlilerin işledikleri suçlar nedeniyle cezalandırılmasını istedi.

KÜRT SORUNU

Kürt sorunun hala güvenlik odaklı bir çerçevede ele alındığının belirtildiği açıklamada, bu yöntemin bir çözüm getirmediğinin anlaşılması gerektiğinin altı çizildi. Açıklamada, "Mitingimiz Kürt Sorunun çözümünün demokratikleşmeyle, Kürt halkının özgürlük ve kimlik taleplerinin karşılanmasıyla mümkün olacağının halk tarafından gösterilmesini amaçlamıştır. Partimizin 14 Temmuz 2012 tarihinde Diyarbakır'da yapmayı planladığı miting de hukuka ve insan haklarına aykırı olarak yasaklanmıştır. 7 vekilimizin de aralarında bulunduğu miting tertip komitesinin, Diyarbakır Valiliği'nin yasaklama kararının geri alınması amacıyla yürüttüğü tüm çabalar ise yetkili makamlarca cevapsız bırakılmıştır" denildi.

HALKIN VEKİLLERİNE

 

Yasaklamalara rağmen BDP'nin 14 Temmuz 2012 tarihinde İstasyon Meydanı'nda miting yapma kararlılığı ile miting alanına doğru yürüyüşe geçmesinden bir süre sonra polis müdahalesiyle karşılaşıldığının kaydedildiği açıklamada, güvenlik güçleri tarafından yapılan müdahalelerde polisin milletvekillerine ve halkı hedef gözeterek biber gazı attığı, tazyikli su sıktığı ve orantısız fiziki güç uyguladığı belirtildi.

PERVİN BULDAN'IN AYAĞI

Yapılan müdahaleler neticesinde sonucunda Pervin Buldan'ın sol ayak bileğinin kırıldığı ve 45 günlük yatak istirahatlı rapor verildiğinin ifade edildiği açıklamada, Ayla Akad'ın sağ göz korneada hasar oluştuğu, yoğun biber gazı kullanımı nedeniyle vücudunda yanık meydana geldiği belirtildi. Mülkiye Birtane'nin aşırı biber gazı solunumu nedeniyle bronşlarında ödem oluştuğu mitingin ertesi günü fenalaşarak hastaneye kaldırıldığının kaydedildiği açıklamada, Nazmi Gür'e 10 günlük iş görmezlik raporu verildiği ifade edildi.

Kaynak: Diyarbakır Söz