'19 Mayıs'ın kutlanış şekli değişmeli'

Demokrat Eğitimciler Sendikası (DES) Genel Başkanı Gürkan Avcı, Danıştay'ın 19 Mayıs törenlerine ilişkin yürütmeyi durdurma kararına ilişkin, ''Kutlama ile ilgili süreçleri belirleme hakkı da Danıştay'ın değil, Milli Eğitim Bakanlığı'nındır'' ifadesini kullandı.

'19 Mayıs'ın kutlanış şekli değişmeli'

Avcı yaptığı açıklamada, Milli Eğitim Bakanlığı'nın 19 Mayıs Atatürk'ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı ile ilgili genelgesine yürütmeyi durdurma kararı veren Danıştay'ın bu kararının, 19 Mayıs kutlamalarını stadyumlara hapsettiğini ve adeta stadyumlara sıkıştırdığını belirtti.

Bu ülkede yaşayan herkesin bayramları coşkuyla kutlama hakkına sahip hakkına sahip olduğunu belirten Avcı, ''Ama bu kutlama ile ilgili süreçleri belirleme hakkı da Danıştay'ın değil, Milli Eğitim Bakanlığı'nındır. Atatürk'ün gençlere hediye ettiği 19 Mayıs Bayramı'nın modası geçmiş kutlanış şeklinin değiştirilmesi, içerik ve ruh yönü eksik militarist geçit törenlerinden vazgeçilmesi gerektiğini düşünüyoruz. Törenler için aylarca yağmur, çamur altında milimetrik şekilde hizaya sokulmaya çalışılan, derslerden geri bırakılan, ailelere kıyafet parası külfeti oluşturan bu anlayış gençler için bayram değil ancak eziyet olabilir'' ifadelerini kullandı.

Bayram ve törenlerde şekil yerine öze, hamaset yerine işin ruhuna hitap eden çağdaş ve sivil kutlamaların yapılmasını istediklerini ifade eden Avcı,şunları kaydetti:

''Bayramlar bürokrat ve kamu görevlileriyle doldurulmuş statlar yerine okullara, cadde ve sokaklara inmeli halkla iç içe kutlanmalıdır. Öğrencilerimiz resmi tören ve bayramlarda tören kıtası olarak kullanılmak da istemiyor. Öğrencilerin 'asker' gibi davranmaya zorlanması pedagojiye ve çocuk gelişimine uygun değildir.''

AA

Kaynak: Diyarbakır Söz