1915 olaylarında ölenler için Taksim'de anma töreni düzenlendi

Irkçılığa ve Milliyetçiliğe Dur De Girişimi üyesi bir grup, 24 Nisan 1915 olaylarında yaşamını yitiren Ermeniler için, Taksim Meydanında mum ve karanfillerle anma töreni düzenledi.

1915 olaylarında ölenler için Taksim'de anma töreni düzenlendi

Tören sırasında Taksim Meydanına gelen Halkın Kurtuluş Partisi ve ülkücü bir grup yapılan anmayı protesto etti. Taksim meydanında geniş güvenlik önlemi alan polis, grupları birbirine yaklaştırmadı.

24 Nisan 1915 yılında meydana gelen olaylarda hayatını kaybeden Ermenileri, anmak isteyen Irkçılığa ve Milliyetçiliğe Dur De girişimi üyesi bir grup, Taksim Meydanı'nda oturma eylemi düzenledi. Polis eylemci grubun etrafını bariyerlerle çevirdi. "Bazı yaralar zamanla silinmez", "Bu acı hepimizin" yazılı pankart açan grup, yere kırmızı karanfil ve mumlar koyarak oturma eylemi yaptı. Anma törenine gazeteci Hrant Dink'in eşi Rakel Dink, BDP İstanbul milletvekili Sırrı Süreyya Önder, Sebahat Tuncel, gazeteci yazar Oral Çalışlar, Ufuk Uras, Hüseyin Hatemi, Hilal Kaplan ile çok sayıda kişi katıldı.

Grup, 1915 tarihini anımsatması nedeniyle 19.15'te bir basın açıklaması yaptı. Grup adına açıklama yapan Zişan Tokaç, “1915 yılının o gününde Anadolu’nun en eski halklarından Ermenilerin, 250 kadarını apar topar evlerinden alınıp Çankırı ve Ayaş’a, dönüşü olmayan bir yola sürüldü. Mebusu, doktoru, çevirmeni, öğretmeni, gazetecisi, yazarı, sanatçısı bütün bu insanlar bir halkın sesiydi. Meşrutiyet sonrasının özgür ve eşit günlerine inanmıştı. Düşleri, dönüşsüz yollarda kendileriyle birlikte kayboldu gitti. Sesini yitiren bir toplumun başka neyi kalır ki geriye? Çoluk çocuk, genç yaşlı kafilelerle ermeni halkı Anadolu’nun dört bir bucağından çöllere sürüldü. Evin erkekleri öldürüldü. Kiliseler, okullar harabeye döndü. Mal mülk el değiştirdi. O korkunç soykırımın sonunda Ermenilerin varlığından geriye sadece yasaklı fısıltılar kaldı” dedi.

Tören sonunda basın mensuplarının sorularını cevaplayan Ufuk Uras “Bir tarafta İttihat ve Terakki cinayetleri, bir tarafta kurbanlar bu bizim ortak acımız diyorum. Biz bu yüzleşmeyi sağlayarak 21. yüzyılın demokrasisini kuracağız. Dikkat ederseniz burada her renk vardı. Yani aslında siyaset üstü insani ve vicdani İttihat ve Terakkiyle yüzleşmeden bu ülkede demokrasi olmayacak” diye konuştu.

Hayatını kaybeden gazeteci Hırant Dink’in eşi Rakel Dink ise, “Okumaya dayanamadığım şeyleri insanlarımız yaşamışlar. Ve bugün hala yaşıyorlar. Bunu idrak edipte acıyı paylaşmıyorsa insanoğlu vay buna diyorum” şeklinde konuştu.

ANMA TÖRENİ İKİ GRUP TARAFINDAN PROTESTO EDİLDİ

Taksim Meydanı'nda düzenlenen anma töreni de bazı gruplar tarafından protesto edildi. Tören sırasında Halkın Kurtuluş Partisi üyesi bir grup iddiaları asılsız olduğunu belirterek tepki gösterdi. Kendilerini milliyetçi olarak adlandıran bir grup ise tekbir getirerek, "Kahrolsun Ermeni diasporası" şeklinde sloganlar attı. Çevrede geniş güvenlik önlemleri alan polis, grupları törenin yapıldığı bölgeye yaklaştırmadı. Gruplar açıklamalarının ardından olaysız şekilde dağıldı.

Kaynak: Diyarbakır Söz