200 avukat Adalet Nöbeti’nde

Şenyaşar ailesinin Adalet Nöbeti’ne katılan 200 avukat adına yapılan açıklamada, yargı makamlarının sessizliğine tepki gösterilerek, “Şenyaşar ailesinin talebi hepimizin talebidir” denildi.

200 avukat Adalet Nöbeti’nde

Şanlıurfa'nın Suruç ilçesinde 14 Haziran 2018’de AK Parti Milletvekili İbrahim Halil Yıldız'ın koruma ve yakınlarının saldırısı sonucu eşi ve iki oğlunu kaybeden Emine Şenyaşar ile saldırıdan yaralı kurtulan oğlu Ferit Şenyaşar’ın, Şanlıurfa Adliyesi önünde 9 Mart’ta başlattığı Adalet Nöbeti 200’üncü gününe girdi. Özgürlük İçin Hukukçular Derneği (ÖHD) Şanlıurfa Şubesi’nin çağrısıyla bir araya gelen 200 avukat, Şenyaşar ailesinin nöbet eylemine destek verdi. ÖHD, Çağdaş Hukukçular Derneği (ÇHD) üyesi avukatlar ile baro başkanlarının da aralarında bulunduğu 200 avukat, nöbet eyleminde açıklama yaptı.

KATLİAMIN ÖZETİ

ÖHD Şube Eşbaşkanı Ali Arslan, olayın üzerinden 3 yıl geçmesine rağmen etkin bir soruşturmanın yürütülmediğini iddia ederek, faillerin açığa çıkarılmadığını söyledi. Dosyada 3 yıldır devam eden kısıtlılık kararına değinen Arslan, dosyanın aile ve avukatlardan gizlendiğini ifade etti. Adli makamlardan umudunu kesen ailenin 9 Mart’ta, “Dosyada kısıtlılık kararının kaldırılması, etkin bir soruşturma yürütülerek faillerin açığa çıkartılarak cezalandırılması” talebiyle başlattığı Adalet Nöbeti eyleminin 200 gün boyunca her şeyi özetlediğinin altını çizdi.

Aile avukatı Bülent Duran, yaşanan olayı anlattı. İlk tanıklığı otopsi raporu ve Adli Tıp Kurumu (ATK) raporunun verilmemesi ile yaşadıklarını belirten Duran, "Emine Şenyaşar'ın tanıklığına rağmen bu katliam gerçekleşti. Devamında ilk tutuklanan Fadıl Şenyaşar oldu. Bilinci açık olmamasına rağmen hastaneden alınarak tutuklandı" dedi.

SAVCI ÖDÜLLENDİRİLDİ

İddianameyi düzenleyen savcının başsavcı olarak ödüllendirildiğini belirten Duran, "Bugün Şenyaşar ailesinin nöbetine destek veren arkadaşların emeği kıymetlidir. İktidar olup işlenen cinayet örtbas edilecekse, bu Şenyaşar ailesinin sorunu değil. Bu faillerin açığa çıkarılması için herkesin emek vermesi gerekiyor. Biz bugün de ailenin yanındayız, yarında olacağız" diye konuştu.

BAROLAR ŞENYAŞARLARLA

Aile avukatının ardından baro başkanları söz aldı. Şanlıurfa Baro Başkanı Mehmet Velat İzol, "Adalet talebi  3 yıla yakındır sürüyor. Adalet talebi hepimizin talebi. Soruşturma üzerindeki gizliliğin kaldırılmasını istiyoruz. 3 buçuk yıldır neden dosyada bir ilerleme yok? Bunun cevabını bekliyoruz" dedi.

AİLEYE DESTEK MESAJLARI

Diyarbakır Baro Başkanı Nahit Eren, "Bu onurlu mücadelede barolar, avukatlar olarak yanınızda olmaya devam edeceğiz. Sadece duruşma salonlarında değil, eylemlerde de yanınızda olacağız. Diyarbakır Barosu olarak bu davanın ucu nereye varırsa varsın yanlarında olmaya devam edeceğiz" dedi.

Van Baro Başkan Yardımcısı Hamza Çiftçi, adliye binasının önünde değil, içinde konuşuyor olmaları gerektiğini belirterek, "Savcılık 200 gündür devam eden bu nöbeti anlamak yerine Emine anneye dava açmayı reva görmüştür. Mücadele kararlılığının devam ettiğinin bilinmesini istiyorum. Ailenin yanında olmaya devam edeceğiz" ifadelerinde bulundu.

BU NASIL ADALET?

Son olarak söz alan Ferit Şenyaşar ise işyeri ve Suruç devlet Hastanesi'nde yaşananları anlattı. Şenyaşar, "Babamı, annemin önünde linç ederek katlettiler. 24 kurşunla yaralı kardeşlerimi katlettiler. Bu kalkanlar, bu insanlık suçunu örtemeyecektir. Bu kalkanlarla bu suçu örtemezsiniz. Bu bir insanlık suçudur. Bir annenin iki evladı ve eşi katledilmiş. Bu adliye kapısında oturuyor. Adliye kapısından içeri giremiyor, nasıl adalet kapısı oluyor bu kapı?" diye sordu. Ardından avukatlar aile ile birlikte Adalet Nöbeti’ne geçti. Başsavcının izinde olduğu gerekçesiyle avukatlar adliyeye geçmedi. Avukatların eylemi, alkışlarla sona erdi.

Kaynak: Diyarbakır Söz