'2013'ten tek beklentimiz yeni bir anayasa'

Memur-Sen Genel Başkanı Ahmet Gündoğdu, yeni yıldan en büyü beklentilerinin demokratik bir anayasa olduğunu bildirdi.

'2013'ten tek beklentimiz yeni bir anayasa'

Gündoğdu, yeni yıl mesajında, 2013'ün Türkiye'de demokratikleşmenin tamamlandığı, dünyada ise savaşların sona erdiği bir yıl olmasını diledi.

2011 seçimlerinde bütün partilerin ortak vaadi olan yeni anayasanın, 2012'de tamamlanamadığını ifade eden Gündoğdu, 2013 yılına ait en büyük beklenti ve isteklerinin demokratik yeni anayasa olduğunu bildirdi.

Bu konuda siyasi partilere sorumluluktan kaçmamaları çağrısında bulunan Gündoğdu, millete verilen sözün arkasında durulmasını istedi.

Referandumla başlayan demokratikleşme çalışmalarının, 2012 yılında tamamlanmadığına dikkati çeken Ahmet Gündoğdu, ''Yeni anayasa ile demokratikleşme bütün kurumlar nezdinden tamamlanmalıdır. Darbecilerini yargılayan Türkiye, darbe anayasası ile yönetilme ayıbından kurtulmalıdır. 2013 yeni anayasanın yapıldığı, demokratikleşmenin tamamlandığı, darbe anayasasından ve darbe ürünü kurumlardan kurtulduğumuz bir yıl olmalıdır'' ifadelerini kullandı.

Birçok gelişmenin yaşandığı 2012 yılının, toplu sözleşmenin ilk kez yaşandığı yıl olduğuna da dikkati çeken Gündoğdu, bu toplu sözleşmenin geçmiş alışkanlıkların devamı ve referandumdaki yetki devrini kabullenmekte zorlananlar sebebiyle, sorunlu geçtiğini belirtti.

Ahmet Gündoğdu, 2013'te ikincisi yapılacak toplu sözleşmenin, kamu çalışanlarının beklentilerini karşılayacak şekilde sonuçlanmasının en büyük beklenti ve arzuları olduğunu kaydetti.

Gündoğdu, Memur-Sen'in, savaş mağduru Suriye halkı için yardım kampanyası başlattığını hatırlatarak, bu kampanyanın, ''Bir ekmek, bir battaniye'' adıyla uluslararası bir kampanyaya dönüşmesi ve devam etmesinin kendilerini gururlandırdığını ifade etti.

Myanmar'da Müslümanlara karşı düzenlenen katliama dikkat çekmek için basın toplantısı düzenlediklerini söyleyen Gündoğdu, Arakanlı yetimler için Mehmet Akif İnan Memur-Sen Yetimhanesi yapacaklarını da bildirdi.

-TÜRK-İŞ'in mesajı-

TÜRK-İŞ Genel Başkanı Mustafa Kumlu, emeğe ve emekçi haklarına saygı ve duyarlılığın arttığı, emeğin ve emekçinin sorunlarının ''insan odaklı'' yaklaşımlarla çözümlendiği, çalışan hak ve özgürlüklerinin genişletildiği, işsizliğe ve yoksulluğa yatırım odaklı politikalarla köklü çözümler üretildiği, demokrasinin tüm kesimleri kapsayacak ölçüde genişletildiği, anayasanın ve yasaların antidemokratik tüm hükümlerden arındırıldığı, kavgacı siyasi üslubun terk edildiği bir Türkiye beklentisi içinde olduklarını kaydetti.

Türkiye'nin 2012 yılını da hak gasbı girişimleriyle geçirdiğini savunan Kumlu, 2012'de Ulusal İstihdam Stratejisi'nin emek karşıtı hükümlerinin sürekli gündemde tutulduğunu, esnek çalışma biçimlerini yaygınlaştırma, özel istihdam bürolarına işçi kiralama yetkisi verilmesi, asgari ücretin bölgeselleştirilmesi, kıdem tazminatının budanarak fona dönüştürülmesi, taşeron işçiliğin kuralsızlaştırılarak yaygınlaştırılması girişimlerinin de devam ettiğini belirtti.

''İşçilerin çıkarı savaşta değil barıştadır. İşçilerin çıkarı kavgada değil, kucaklaşmadır'' ifadelerini kullanan kumlu, yeni yılın, ülkedeki demokratik yapının çağdaş evrensel değerler ve ihtiyaçlar doğrultusunda tüm kurum ve kurallarıyla oluşturulması ve işler kılınması açısından da önem taşıdığını bildirdi.

AA

Kaynak: Diyarbakır Söz