21 İl’de şok operasyon!

PKK/KCK'ya finans sağlayan, eleman kazandıran, hukuki destek veren, propagandasını yapan ve sokak eylemi gerçekleştirenlere yönelik Diyarbakır merkezli 21 İl’deki operasyonda 126 kişi gözaltına alındı.

21 İl’de şok operasyon!

DİYARBAKIR(SÖZ)-PKK/KCK'ya finans sağlayan, eleman kazandıran, hukuki destek veren, propagandasını yapan ve sokak eylemi gerçekleştirenlere yönelik olduğu açıklanan Diyarbakır merkezli 21 İl’de polisin düzenlediği operasyonlarda 126 kişi gözaltına alındı. Şüpheliler arasında, avukatlar ile HDP önünde evlat nöbetini sürdüren 4 ailenin çocuklarını dağa kaçıranların da olduğu iddia edilirken, Diyarbakır Barosu ve HDP Genel merkezi gözaltılara tepki gösterdi.

21 İL’DE OPERASYON

Diyarbakır Cumhuriyet Başsavcılığı’nca, PKK/KCK'ya yönelik yürütülen soruşturma kapsamında, İl Emniyet Müdürlüğü ekiplerince çalışma yapıldı. Örgütün ‘yeni alan’ ve ‘hamle’ yapılanmasının deşifre edildiği belirtilen soruşturmada, Diyarbakır merkezli Bursa, Mardin, İstanbul, Siirt, Bingöl, Batman, Gaziantep, İzmir, Mersin, Şanlıurfa, Van, Şırnak, Muş, Bitlis, Hakkari, Osmaniye, Sivas, Malatya, Ankara ve Adıyaman’da tespit edilen şüphelilere yönelik operasyon düzenlendi.

126 KİŞİ GÖZALTINDA

Operasyonda, 126 şüpheli gözaltına alındı. Şüpheliler arasında avukatlar, dernek yöneticileri, medya yapılanmasına yer alan kişiler, örgüte yakın medya aracılığıyla propaganda yapanlar, kırsala eleman temin edenler, 2017’den bu yana gerçekleşen 60’a yakın sokak eylemini organize edenler ile bu eylemlerde molotof, silah ve benzeri suç aletlerini kullanan kişiler ve örgüte finans sağlayan kişilerin yer aldığı öne sürülüyor. Gözaltına alınanlar arasında, Diyarbakır'da HDP önünde eylem yapan 4 ailenin çocuklarını dağa götürenlerin de olduğu ifade ediliyor.
PARA ÖRGÜTE AKTARILMIŞ
Yapılan çalışmada, 2019’daki yerel seçimlerde HDP’den seçilen bazı belediyelerin, ihale alma adı altında fahiş fiyatlarla aldıkları paraları terör örgütüne aktardıkları tespit edildi. Bir dernek vasıtasıyla bazı avukatların da terör örgütü üyelerinin adli işlemlerini takip ederek hukuki destek verdikleri saptandı. Gözaltına alınan şüpheliler emniyete getirilirken, operasyon sürüyor.

GÖZALTINA ALINANLARIN İSİMLERİ

Gözaltına alınanlar arasında isimleri belirlenen kişilerden bazıları şöyle; “Mezopotamya Ajansı editörü Abdurrahman Gök, muhabir Ahmet Kanbal, Yeni Yaşam Gazetesi Yazıişleri Müdürü Osman Akın, Xwebûn İmtiyaz Sahibi Kadri Esen, gazeteciler Mehmet Yalçın ve Mıkail Barut; Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Amed Şube Eşbaşkanı avukat Halise Dakalı, avukatlar Resul Tamur, Özüm Vurgun, Bünyamin Şeker, Berdan Acun, Pirozhan Karali, Demokratik Bölgeler Partisi (DBP) Eş Genel Başkanı Saliha Aydeniz’in basın danışmanı Sezen Mercan, Amed Şehir Tiyatrosundan Yavuz Akkuzu, Özcan Ateş ve Elvan Koçer Yıldırım, Özgür Kadın Hareketi (Tevgera Jinên Azad-TJA) aktivisti Maria Öztopuz.”

AVUKATLARIN İSİMLERİ

Özgürlük için Hukukçular Derneği (ÖHD) Diyarbakır Şube Eşbaşkanı Avukat Halise Dakalı, avukatlar Eylül Özgültekin, Gurbet Özbey Öner, Mehmet Öner, Özüm Vurgun, Bünyamin Şeker, Berdan Acun, Pirozhan Karali, Metin Özbadem, Resul Temur, Muhittin Muğuç, Fırat Taşkın, Salih Tekin, Zozan Acar, Mazlum Dinç, Burhan Arta, Jiyan Sametoğlu, Adile Salman, Şerzan Yelboğla, Süleyman Şahin, Gülistan Ateş, Fırat Yıldız, Serhat Hezer, Kenan Aygay, Şirin Şen, Bahar Okay.

Mezopotamya Göç İzleme ve Araştırma Derneği Yönetim Kurulu üyeleri Veysel Moray, Muhittin Muğuç ile TMMOB Maden Mühendisleri Odası Diyarbakır Şube Eşbaşkanı Doğan Hatun bulunuyor.

DİYARBAKIR BAROSU TEPKİLİ

 

Diyarbakır Adliyesi önünde toplanan bir grup avukat, 'Direne direne kazanacağız' sloganları eşliğinde gözaltılara tepki gösterdi. Diyarbakır Barosu Başkan Yardımcısı Avukat Mehdi Özdemir, gözaltıların hukuksuz olduğunu iddia etti.

‘GÖZALTILARI KABUL ETMİYORUZ'

Mardin Barosu'na kayıtlı 3, Batman Barosu'na kayıtlı 2, Şanlıurfa Barosu'na kayıtlı 1 ve Diyarbakır Barosuna kayıtlı 19 olmak üzere toplam 25 avukatın gözaltına alındığını belirten Özdemir, "Gazeteciler, sanatçılar ve hak savunucularının hakkında ev ve büroları ile Özgürlük İçin Hukukçular Derneği Genel Merkezi'nde arama ve sonrasında gözaltı işlemi yapılmıştır. Her gün adliyede duruşma ve iş takibi yapan meslektaşlarımızın haber verilmesi veya çağrılması halinde ifade verebilecek durumda olmasına rağmen hukuka ve insan haklarına aykırı bir biçimde ev baskını ile gözaltına alınması ile başlayan hukuka aykırı süreç dosya hakkında gizlilik ve gözaltına alınan kişilerin 24 saat avukatları ile görüşmelerinin kısıtlanması kararı ile devam etmiştir" dedi.

'SİNDİRİLMEK İSTENDİĞİNİ BİLİYORUZ'

Türkiye'de, temel hak ve özgürlüklere son derece keyfi bir biçimde müdahale edildiği, avukatlar başta olmak üzere hak savunucuları, gazeteciler ve sanatçıların yargı eliyle hedef alındığı, ceza tehditlerine maruz bırakıldığı bir süreç yaşandığını belirten Özdemir, sözlerini şöyle sürdürdü:

"Yakalama, gözaltı, tutuklama gibi koruma tedbirlerinin hak savunucuları üzerinde yersiz, gereksiz ve ölçüsüz şekilde kötüye kullanıldığı gözlenmektedir. Avukatların bürolarında, mesleki faaliyetlerini içerir yargılama dosyalarına suçlamaya delil oluşturmak adına el konulmuş, ölçüsüz ve hukuka aykırı arama ile savunmanlık görevi suçlamaya konu edilmiştir. Bizler, Hak temelli sivil toplum örgütleri olarak yasalara ve evrensel hukuk ilkelerine aykırı olarak hak savunuculuğunun kriminalize edilmesini, avukatlık mesleki faaliyetleri üzerinden yargılanmasını hiçbir şekilde kabul etmediğimizi bir kez daha yineliyoruz. Meslektaşlarımız, gazeteciler ve hak savunucuları açısından, hukuka aykırı, özgürlük ve güvenlik hakkını ihlal edici uygulamaya son verilerek derhal serbest bırakılmaları sağlanmalıdır.” 

HDP’DEN AÇIKLAMA GELDİ

Burada, gözaltılarla ilgili HDP MYK'den yapılan açıklamada, partinin Eş Genel Başkan Yardımcısı Özlem Gündüz ve MYK üyesi Mahfuz Güleryüz'ün de gözaltına alındığı duyuruldu.  Gözaltıların 14 Mayıs seçimlerinin arefesinde yapıldığı hatırlatılan açıklamada, "AKP-MHP iktidarı, yaşadığı panik ve korkuyla partimize, sivil toplum örgütlerine, toplumsal dinamiklere ve muhalefete saldırmaya devam ediyor. Sabah saatlerinde Diyarbakır merkezli 21 ilde yargı eliyle gerçekleştirilen saldırıda aralarında Eş Genel Başkan Yardımcımız Özlem Gündüz, MYK üyemiz Mahfuz Güleryüz, üyelerimiz, gazeteciler, hukukçular ve sanatçıların da bulunduğu çok sayıda kişi gözaltına alındı.  Bu tehdit ve şantaj düzeninin sona ermesini isteyen, yıllardır uygulanan hukuksuzluklarla hesaplaşma iradesi gösteren herkesi bu saldırılara karşı açık tutum almaya çağırıyoruz. Gözaltına alınan her bir kişinin yerine binleri, on binleri sorumluluk üstlenerek seçim çalışmalarına katılmaya, sandıklara sahip çıkmaya ve darbeye karşı aktif mücadeleye çağırıyoruz” ifadeleri yer aldı.

YÜRÜMEK İSTEYİNCE

Burada, Yeşil Sol Parti Milletvekili adayı ile üyeleri Sanat Sokağı'nda bir araya geldi. Yeşil Sol Partililerin, sivil toplum kuruluşu temsilcilerinin, il eş sözcülerinin ve milletvekilleri adaylarının katılımı ile yapılmak istenen yürüyüşe izin verilmedi.   Yapılan müzakerenin ardından kitlenin sırayla alana girişine izin verildi. Yeşil Sol Parti Eş Sözcüsü İbrahim Akın'ın bir konuşma yaptığı alanda "AKP halka hesap verecek" sloganları atıldı. "Her türlü operasyona, engellemeye rağmen direnerek sözümüzü söylemeye, halkımıza sesimizi ulaştırmaya çalışıyoruz" diyen Akın, "Sanatçılar, avukatlar, gazeteciler, HDP Eş Genel başkan yardımcımız gözaltına alındı. Buradan iktidara sesleniyoruz. Yaptığınız seçim kumpasıdır. Biz sizin karşınızda sözümüzü söylüyoruz. Halka karşı sözümüz var ve sizleri 14 Mayıs'ta göndereceğiz" dedi.

'HER ŞEYİN HESABINI SORACAĞIMIZI BİLİN'

"Asla geri adım atmayacağız ve bu iktidarı göndereceğiz" diyen Akın, şöyle konuştu: "Gözümüze bakıyorsunuz. Biz de sizin gözünüze bakıyoruz. Saray rejimi her yerde kaybettiğinin farkında. Görüyorsunuz burada bir basın açıklaması yapacağız ama her türlü engellemeyle karşı karşıyayız. Asla geri durmayacağız, bir adım geri atmayacağız ve bu iktidarı göndereceğiz. Dünyaya da Türkiye'ye de bu seçimde her türlü zorbalığa, provokasyona, darbeye karşı burada olduğumuzu ve bunları göndereceğimizi göstereceğiz" ifadelerini kullandı.

POLİS MÜDAHALE ETTİ

Uyarılara rağmen slogan atarak ilerleyen gruba polis müdahale etti. 2 kişi gözaltına alındı. Şüpheliler ifadeleri alınmak üzere emniyete götürülürken, grup da yapılan uyarıların ardından dağıldı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler