21 yıl önce de yarışmışlardı!

Diyarbakır’da 21 yıl aradan sonra milletvekili çıkarmayı başaran CHP’nin birinci sıra adayı avukat Sezgin Tanrıkulu, vekil seçilince Yeşil Sol Parti'nin 9. sıra milletvekili adayı avukat Mehmet Emin Aktar vekil seçilemedi. İki isim 21 yıl önce de Diyarbakır Barosu başkanlığı için yarışmış seçimi Tanrıkulu kazanmıştı.

21 yıl önce de yarışmışlardı!

Cumhuriyet Halk Partisi'nin Diyarbakır birinci sıra adayı avukat Sezgin Tanrıkulu aldığı oylarla 21 yıl aradan sonra partisine milletvekili kazandırdı. CHP 2002 yılından bu yana Diyarbakır'da milletvekili çıkaramıyordu.

SEÇİM SONUÇLARI

Seçimler son 20 yılda AK Parti  ve HDP arasında geçiyordu. HDP 9 veya 10 vekille, AK Parti de 1 veya 3 vekille Meclis'te temsil ediliyordu. Ancak 14 Mayıs seçimlerinde CHP, parti ittifaklarının en büyük kazanımı olarak, ezber bozan bir çıkış elde etti.

CHP toplam seçmen sayısının 60 bin 74 oyunu alarak yüzde 7.64 oyla TBMM'ye milletvekili göndermeyi başardı. 1. sıra adayı Sezgin Tanrıkulu milletvekili seçildi.  CHP’ye gelen oyların ekseriyetiyle merkez Kayapınar ilçesinden olması dikkat çekti.

CHP 24 Haziran 2018 seçimlerinde Diyarbakır genelinde 19 bin 789 oyla oyların yüzde 2.34 oy alabilmişti. 14 Mayıs seçimlerinde Sezgin Tanrıkulu'nun vekil seçilmesi Yeşil Sol Parti’ye bir vekil kaybettirdi. YSP 8 milletvekilinde kaldı. 9. Sıra milletvekili adayı olan Diyarbakır Barosu eski Başkanı avukat Mehmet Emin Aktar seçilemedi.

21 YIL ÖNCE DE BARO SEÇİMLERİNDE YARIŞTILAR

Aktar ile Tanrıkulu 2002 yılında Diyarbakır Barosu seçimlerinde de kıyasıya bir yarışa girmişti. 21 yıl önce gerçekleştirilen Baro seçimlerinde de Tanrıkulu, rakibi Mehmet Emin Aktar'a fark atarak Baro Başkanlığı’na seçilmişti.

Tanrıkulu 3 dönem Baro Başkanlığı yaptıktan sonraki seçimlerde Mehmet Emin Aktar Baro Başkanlığı’na seçilmişti. 14 Mayıs seçimlerinde de ezeli iki rakip, iki farklı partiden, karşı karşıya geldi. Ancak bu seçimde şartlar bir değildi. Tanrıkulu birinci sırada, Aktar ise 9 sırada bulunuyordu. Eşte bu tablo karşısında ipi CHP'li Tanrıkulu göğüsleyerek partisine 21 yıl aradan sonra milletvekili kazandırmayı başardı.

Kaynak: Diyarbakır Söz

Çok Okunan Haberler