23 avukat şiddet gördü!

Diyarbakır Barosu’nun raporuna göre, 23’ü Diyarbakır’da olmak üzere bir yılda avukatlara yönelik 42 şiddet olayı yaşandı.

23 avukat şiddet gördü!

Diyarbakır Barosu Avukat Hakları Merkezi Yürütme Kurulu Üyesi Behlül Barlık, "Tehlike Altındaki Avukatlar Günü" nedeniyle açıklama yaptı. Barlık, günün tarihçesine atıfta bulunarak, avukatlara yönelik şiddet eylemlerinin bugün bile yaşandığını bildirdi.

SAVUNMA ERKİ AVUKAT

Avukatların ve baroların insan haklarını savunması ve geliştirmesi amacıyla yaptığı etkinliklerin kriminalize edildiğini öne süren Barlık şöyle dedi; "Avukatların gerek mesleki faaliyetleri gerekçe hak savunuculuğu faaliyetleri üzerinden yargı tehdidine maruz kaldıkları, düşünce ve ifade hürriyetiyle örgütlenme özgürlüğü kapsamındaki faaliyetlerin suçlama konusu yapılarak keyfi yargılamalar gerçekleşmektedir.”

ŞİDDET GÖREN AVUKATLAR

Barlık, son bir yılda avukatlara yönelik 42 şiddet eyleminin gerçekleştiğini iddia ederek “Diyarbakır Barosu ve Bölge Barolarının da içinde bulunduğu meslek yapılanmalarında mesleklerini ifa etmeye çalışan avukatlara yönelik sistematik ve yoğun bir baskı ortamı gün geçtikçe derinleşmektedir. Avukatların maruz kaldığı şiddet eylemleri neticesinde 42 şiddet eylemi tespit edilmiştir. Mardin Barosundan 3 şiddet eylemi, Hakkari Barosundan 3 şiddet eylemi, Batman Barosundan 4 şiddet eylemi, Van Barosundan 8 şiddet eylemi, Şırnak Barosundan 1 şiddet eylemi ve Diyarbakır Barosundan 23 şiddet eylemi tespit edilmiştir. Bu eylemlerden 16’sı doğrudan kolluk kuvvetlerince gerçekleştirilmiş olup 13 tanesi yargı organlarında çalışan kurum personellerinden, 13 tanesi de avukatların üstlenmiş olduğu dosyalar ile ilgisi bulunan sivil şahıslar tarafından gerçekleştirilmiştir  Avukatlara şiddet eyleminin yüzde 38’i kolluk görevlilerinden, yüzde 31’i yargı personelinden, yüzde 31 i ise sivil şahıslar tarafından gerçekleştirilmiştir.” 

Kaynak: Diyarbakır Söz