24 saat içinde gömülmeyen cenazeleri, mülki amirlikler gömecek

Mezarlıklar, cenaze ve defin işleri yönetmeliğinde yapılan değişiklik ile 24 saat içinde defnedilmeyen cenazeler mülki idare amirinin kararı ile yerinden alınıp gömülebilecek.

24 saat içinde gömülmeyen cenazeleri, mülki amirlikler gömecek

Adalet Bakanlığı, 7 Ocak’ta Adli Tıp Kurumu kanunu uygulama yönetmeliğinde değişiklik yapmıştı. Yönetmeliği göre kimliği tespit edilmiş olmasına rağmen ailesi veya yakınlarınca üç gün içinde teslim alınmayan cesetler, gömülmek üzere, belediyeye veya mülki idare amirliğine gömülmek teslim edilecekti.

GÖMÜLMEYEN CENAZELER

Adalet Bakanlığı, Adli Tıp Kurumu yönetmeliğinde bugün bir değişiklik daha yaptı. Yeni yönetmeliğe göre, cesedin teslim veya gömülme işlemleri sırasında kamu düzeninin bozulabileceği veya toplumsal olayların meydana gelebileceği ya da suç işlenebileceği mülki idare amirince değerlendirildiği takdirde cesetler, gömülmek üzere doğrudan mülki idare amirliğine teslim edilecek.

İçişleri ve Sağlık Bakanlığı da mezarlık yerlerinin inşası ile cenaze nakil ve defin işlemleri hakkında yönetmelikte değişiklik yapılmasına dair yönetmeliği Resmi Gazete’de yayımladı. Yönetmeliğe göre gömülmek üzere ailesine veya yakınlarına ya da belediyeye teslim edilen cenazeler, yirmi dört saat içinde defnedilecek ve zorunlu hallerde mülki idare amiri tarafından bu süre uzatılabilecek. Süresi içinde defin işlemi yapılmayan cenazeler, mülki idare amirinin kararıyla bulunduğu yerden alınarak gömülecek.

MÜLKİ AMİRLER GÖMECEK

Yönetmelikte ayrıca şu değişiklikler yapıldı: “Mevzuatta defin görevinin mülki idare amirlerine verildiği durumlarda, defin işleminin yerine getirilmesi amacıyla mülki idare amirleri tarafından kamu kurum ve kuruluşlarına görev verilir. Halkın sağlığı, huzur ve esenliği ile kamu düzeni ve güvenliğinin olumsuz etkilendiğinin mülki idare amiri tarafından tespit edilmesi durumunda bu yönetmelikteki iş ve işlemlerin yapılması için mülki idare amirince gerekli tedbirler alınabilir.”

Kaynak: Diyarbakır Söz